Алергологичен кръвен тест

Съвременната медицинска диагностика разполага с кръвни и с кожни тестове, с чиято помощ в организма се открива субстанция наречена алерген, която може да предизвика алергична реакция.

В лабораторията на Хил клиник можем да изготвим алергологичен персонализирън кръвен тест за двадесетте най-разпространени алергена. Изследването е бързо и още същият ден ще имате резулатите от него, които показват нивата на IgE антитела. В зависимост от детекцията на имуноглобулин Е в кръвта се определят 6 степени на концентрация от липса на специфична детекция до изключително висок титър на антитяло. Негативните резултати, т.е. липса на антитела към определения алерген са с оптимална достоверност. Позивитните резултати от своя страна не означават непременно, че ще изпитате силни симптоми на алергия, ако имате открити нива на IgE антитела.

В лабораторията ни може да изготвим и тест за хранителна нетолерантност, който открива IgG антитела към определени храни или хранителни групи.

IgE-antibodies

Тестът за алергии се прави с малко кръв, взета от пръста, а резултатите може да получите лично на място или чрез нашата система.

Кои са симптомите на класическата алергия?

При досег с алергена в тялото се отделят силно активни вещества (хистамин, серотонин, простагландини, левкотриени, брадикинини и др.), които оказват силно влияние и предизвикват дифузни промени в кръвоносните съдове и нервните клетки, което води до характерните клиничните симптоми, наблюдавани при алергичните реакции.  Те биват няколко вида в зависимост от интензитета. В първата фаза се наблюдават обикновено кожни реакции като еритрем, зачервяване, уртиракии, кожни плаки, сърбеж, обрив, оток. Може да има и неспецифични признаци, като главоболие, отпадналост, гадене, диария, генитално кървене и др.

В следваща фаза се засягат повече органи и може да се наблюдава понижено кръвно налягане, тахикадрия, гъста секреция от дихателната лигавица, сълзене на очите. В по-напредналите стадии може да настъпят животозастрашаващи състояние и анафилактичен шок.

Кога лекарят може да препоръча да направите кръвен тест вместо кожен:

  •  при наличие на уртикария, екзема или друго състояние на кожата, което не позволява да се направи кожен тест за алергия
  • при приема на някои лекарства като антихистамини, трициклични антидепресанти
  • при тежка алергична реакция (анафилаксия)

За повече информация може да се свържете с нас по всяко време на 02 439 3131.

 

 

Етикети: ,