Вазектомия /постоянна контрацепция/

Когато един мъж реши, че е достигнал етап в живота си, когато вече не иска да има повече деца една от най-използваните в Европа медицински възможности е вазектомия. Сперматозоидите, които се произвеждат от тестисите при еякулация се изливат в спермата. Попаднали в женското влагалище те осъществяват оплождане. При вазектомията се прекъсва пътя на сперматозоидите извън тестисите. Липсата на сперматозоиди в спермата не повлиява по никакъв начин усещането по време на полов акт. Мъжът продължава да изпитва удоволствие от секса, но вече няма опасност от забременяване на неговата партньорка.

Какво представлява вазектомията?

Процедурата се причислява към фината урологична хирургия, но е рутинна операция, без странични рискове. Обикновено се извършва под локална анестезия. Уролозите я приемат като лека оперативна намеса с предвидим резултат. Целият процес по подготовка и осъществяване на вазектомията трае около половин час. Пациентът се връща към ежедневните си задължения още същия ден. Запазват се неговата кондиция и работоспособност. При еякулация спермата изглежда по същия начин както обикновено и е в същото количество. Единствената разлика е, че семенната течност, изхвърляна от мъжа след вазектомия, не съдържа сперматозоиди. Процедурата по никакъв начин не влияе върху либидото или сексуалните възможности, а напротив – много двойки споделят за по-спонтанен и вълнуващ секс след вазектомия.

Кога мъжът прибягва вазектомия?

Когато семейството има желания брой деца и не планира повече бремености мъжът може да се подложи на вазектомия. След процедурата му в спермата няма сперматозоиди, т.е. не се налага употребата на контрацептиви. Сексуалните усещания се запазват напълно. Възможно е след извършената манипулация първите 15-20 еякулации все още да съдържат жизненоспособни сперматозоиди в системата над блокираните тръби, затова се препоръчва ползването на други методи за предпазване от забременяване през този период. След това се смята, че мъжът е трайно стерилизиран, а оплодителната му способност е под контрол. На вазектомия се подлагат стотици хиляди мъже по света всяка година и това се счита за разумен подход в семейното планиране.
вазектомия

 

Обратима ли е вазектомията?

При желание от страна на мъжа могат да се възстанови естественото положение на семепроводите и сперматозоидите да започнат да се включват отново в състава на спермата. След възстановяване мъжете са напълно годни да осъществят оплождане и специалисти твърдят, че повече от 80% от партньорките им зачеват още на първата година. Сперматозоидите им са напълно годни за инсеминация т.нар. изкуствено осеменяване.

Какви усложнения могат да настъпят следствие процедурата?

Рядко сперматозоидите, които се задържат в тестисите могат да предизвикат автоимунна реакция.
Вазектомията доказано не увеличава риска от рак на тестисите и пениса.

Как да избереш клиника, където да ти направят вазектомия?

В България манипулацията е слабо позната и малко мъже прибягват до нея. Може би единственият екип със сериозен опит в извършването на вазектомии е в Хил клиник.

 

Обадете се, за да запазите час за консултация на 02/439 31 31 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.

Етикети: ,