5 знака за рак на простатата, които трябва да разпознавате

rak-prostaty

 

Ракът на простатата в началните си стадии най-често е безсимптомен, но е важно да се обърнете към уролог появата на всеки един или комбинация от тези знаци:

 

 

 

 

  • прекъсната струя на уриниране

знае се, че честите позиви за уриниране са признак за увеличена простата, но много мъже пренебрегват дори трудното, болезнено уриниране, предизвикано от злокачествен процес

  • болки в гърби и таза

не рядко те са признак за метастази в гръбначния тълб или таза

  • подуване на крайниците

при засягане на лимфните възли понякога се получава задържане на течности, подуване и тежест в краката

  • изтръпване

невропатичната болка се появява, когато ракът атакува нервите

  • кръв в урината или спермата

не винаги, но се случва пациенти с рак на простатата да имат и този симптом

Първоначалните огнища на туморни клетки в простатата се групират на възли, разположени в простатата и постепенно нарастват. Обикновено тези възли се локализират в периферията на простатната жлеза, което дава възможност да бъдат открити лесно от опитен лекар чрез ректално туширане. В хода на развитие на тумора, той увеличава постепенно размерите си и когато достигне критична маса, обхваща капсулата на простатната жлеза. Това е най-благоприятната ситуация, в която отстраняването на простатния карцином е възможно и излекуването е почти 100%. Опитът на уролозите в Хил клиник дава големи шансове за мъжете с ранно открит простатен карцином

проф. д-р Щолценбург оперира по лапароскопски метод пациент с рак на простатата

проф. д-р Щолценбург оперира по лапароскопски метод пациент с рак на простатата

 

 

По-късно туморът се развива в две направления – локално, около простатната жлеза и с разсейки към тазовите лимфни възли. С прогресирането си заболяването метастазира най-често в костите.

Важно е да се знае, че в началния си стадий ракът на простатата няма характерни и силно изявени симптоми, по които да се постави точна диагноза. Не всеки болен има гореизброените признаци за злокачествен процес в простатната жлеза и много често те се откриват при профилактичните прегледи. Затова е важно мъжът в напреднала възраст всяка година да се подлага на скрининг при уролог. Ако сте пропуснали тазгодишния си преглед може да запазите час още сега на 02 439 3131 в Хил клиник.

 

 

Етикети: