Андропауза и простатна жлеза

След 40-45-годишна възраст при мъжете се наблюдават хормонални промени по подобие на менопаузата при жената. Те се определят като „андропауза“ и се характеризират с намаляването на мъжкия полов хормон тестостерон. Състоянието прогресира, проявленията са оплешивяване, натрупване на мазнини в коремната област, отслабване на мускулатурата, сърдечно-съдови патологии, повишен риск от развитие на остеопороза (прогресиращо метаболитно заболяване на скелета) поради намаляване на костната маса, снижени нива на енергия, подтиснато самочувствие.

Голяма част от мъжете започват да изпитват:

  • намалено либидо и желание за интимност
  • нарушения в ерекцията
  • трудно достигане до еякулация

Другата голяма група симптоми на андропаузата са свързани с доброкачествено увеличение на простатната жлеза и разнообразни проблеми при уриниране.

Това е периодът в живота на мъжа, в който той задължително трябва да си избере личен уролог и задържително да го посещава всяка година. Прегледите при уролог не са най-приятното нещо, но са силно препоръчителни за мъжете в андропауза. По време на консултацията и изследванията, които я придружават, лекарят установява състоянието на простатната жлеза и може да назначи адекватна терапия. Не се притеснявайте да му зададете въпросите, които ви вълнуват, много различни симптоми могат да бъдат причинени от хормонален дисбаланс по време на андропаузата.

Дори да се открие някаква патология на простатната жлеза, това не бива да ви плаши. Ранно диагностицираната хипертрофия на простатата или дори рака на простатата в първите стадии са лесно лечими без последствия за общото здравословно състояние.

За да запазите час при своя личен уролог в Хил клиник: 02 439 3131

Етикети: , ,