Д-р Боцевски и д-р Георгиев в „Пулс“ за заболяванията на простатата

Уролозите от Хил клиник д-р Александър Боцевски и д-р Георги Георгиев бяха гости в медицинското предаване „Пулс“ като експерти по заболяванията на простатната жлеза.

Характерно за рака на простата е, че се развива безсимптомно. Именно затова е важно всеки мъж след 50-годишна възраст да посещава ежегодно уролога си, да прави своя преглед и лабораторно изследване на ПСА. Това е простатно-специфичния антиген, който дава на лекаря много ценна информация.“  обърна внимание на проблема д-р Боцевски.Той разказа повече за уникалното изследване, което се прави само в Хил клиник при пациенти с неустановен простатен карцином:  „В нашата клиника извършваме както традиционна биопсия под ехографски контрол, така и високотехнологичната Fusion биопсия. Това ултрамодерно изследване. Комбинират се изображенията на магнитния резонанс  и на трансректалната ехография. Софтуерът ги наслагва и дава на лекаря реален 3D модел на простатната жлеза на конкретния пациент.  Така биопсичните проби се взимат в специална схема, съобразена с този триизмерен модел. Тоест ние имаме зоните, където с най-голяма вероятност можем да срещнем ракови клетки.

Д-р Георгиев обясни подробно преимуществата на лапароскопската радикална простатектомия при пациенти с рак на жлезата и разказа за лазерната операция при мъже с доброкачествено увеличена простата: „При Зеления лазер нямаме никакво ограничение по отношение размера на простатната жлеза. Преди „ерата на Зеления лазер“ трансуретрални операции се извършваха само за жлези 70-80 куб. см. и от от изключително подготвени уролози. При нас обемът на жлезата няма значение, практически можем да оперираме и най-голямата простата. Имали сме пациент с 330 куб. см. (15 пъти по-голяма от нормалната жлеза) и успешно го оперирахме! 

Зеленият лазер е апаратът с най-добра коагулационна способност, по време на операцията пациентите нямат загуба на кръв. В клиниката до сега сме извършили над 2000 интервенции, имаме огромен опит, в момента сме една от водещите клиники в Европа. Всеки месец идват колеги от цял свят, за да се обучават при нас.

 

Етикети: , , ,