Диета помага на мъже с рак на простатата

Диета с ниско съдържание на млечни продукти и месо, но богата на плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки, може да подобри сексуалното и уринарното здраве при пациенти, лекувани от рак на простатата, показва ново проучване. Констатациите, публикувани на 13 февруари 2024 г. в списание Cancer, подкрепят предишни изследвания, показващи, че диетите на растителна основа и с повече пресни билки, могат да намалят риска от рецидив и да подобрят преживяемостта при мъже с рак на простатата.

„Настоящото проучване показва за първи път ясна връзка между яденето на повече растителна храна и по-доброто качество на живот на мъже с с рак на простатата“ обобщава д-р Стейси Льоб, уролог в Нюйоркския университет Langone Health.

Изводите са направени въз основа на данни за повече от 3500 мъже с рак на простатата от 1986 до днес. Средната възраст за пациентите с рак на простатата е 68 години; 48% от пациентите са претърпели радикална простатектомия и 35% са имали друго лечение. За нито един от пациентите не е известно да е имал метастази.

След радикална простатектомия мъжете, които се хранят с преобладяващо растителна храна са имали по-добра ерекция, по-малко проблеми с червата, повече енергия, настроение и сила. При тях по-рядко се срещат депресивни състояния, горещи вълни и обструкция при уриниране. Радикалната простатектомия, която извършваме и в Хил клиник по безкръвен, лапароскопски метод, осигурява на пациентите бързо възстановяване, запазва тяхната континенция и сексуален живот, но в ръцете на самите мъже остава грижата за тяхното общо състояние след операцията.

За повече информация: 02 439 3131

Етикети: