Ехография на простатна жлеза

 

Ехографското изследване на простатата е много полезно и задължително се включва в урологичния преглед. Неговата цел е да се установи евентуална деформация на формата на простатата, нейната структура, наличие на тумори, както и за откриване на калцификати. По време на изследването се изчислява обема (големината) на простатната жлеза и се измерва остатъчната урина в пикочния мехур, която се образува при запушване на уретрата. Извършването на ултразвукова диагностика не е свързано с дискомфорт, болка или риск за пациента.

Методът визуализира органите в малък таз в реално време и дава ценна информация на уролога. Прилагат се абдоминална, трансуретрална,  трансректална и много рядко перинеална ехографии. Абдоминалната ехография се извършва като рутинна част от прегледа на простатата. Пациентът може да види изображението на екрана, което урологът да обясни.Трансректалната простатната ехография представлява изобразяване на простатната жлеза и съседните органи с помощта на ултразвук и с достъп през правото черво (ректума). С няколко завъртания на трансдюсера се получава пълен образ на простатната жлеза.

Необходима ли е предварителна подготовка?

  • Осигуряване на пълен пикочен мехур – 500 мл вода половин час преди изследването
  • Прекратяване на приема на храна 2 часа преди изследването

Уролозите на Хил клиник имат дългогодишна практика в диагностицирането и лечението на най-често срещаните урологични проблеми и ежедневно извършват ехографии с модерен ехографски апарат с високо качество на изображението.

Запазете час при тях предварително на тел. 02 439 3131.

 

Етикети: , , , , ,