Хормоните, възрастта, бръчките

Естрогенът е един от двата основни женски хормона и играе водеща роля в здравето на жените през различни етапи от живота. Наред с прогестерона, естрогенът е отговорен за настъпването на физически промени през пубертета, контролира менструалния цикъл, поддържа бременността, отговорен е за здравето на костите и не на последно място способства за добрата, красива, еластична кожа.

Няма „перфектно“ ниво на естроген и той варира в широки граници – между различни жени, през различните фази на менструалния цикъл и в зависимост от етапа на живота, в който дамата се намира.

ЗАЩО ЕСТРОГЕНЪТ ПРОМЕНЯ НИВАТА СИ?

Женските хормони се колебаят през пубертета, бременността и менопаузата, за да улеснят важни промени в организма. Наддаване на тегло, определени лекарства, прекомерно натоварване, екстремни диети и други фактори могат да доведат до повишаване или спадане нивата на естрогена.

Няколко болестни състояния също играят роля в производството на естроген, включително синдром на поликистозни яйчници (PCOS), неактивна хипофизна жлеза, диабет и др.

В края на краищата обаче възрастта е основна причина за промяна на хормоналния баланс и в перименопаузата (6-10 години преди жената да навлезе в менопауза) и менопаузата се наблюдават драстични отклонения надолу в стойностите на естрогена. Най-често лечението при перименопауза е хормонозаместително (или прием на фитоестрогени) с цел възстановяване, доколкото е възможно, на хормоналните нива в организма на жената.

КАКВИ ТРАНСФОРМАЦИИ ДА ОЧАКВАМЕ СЛЕД 40-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ?

Има три основни типа естроген и всеки от тях варира по предназначение и сила. След менопаузата женското тяло произвежда само естрон, който е най-слабата форма. Дори при нормални нива на естроген, много жени в периода на перименопаузата и след менопаузата се борят за поддържане на нормалност. Вагиналната сухота, промени в настроението, намалено либидо, затруднения в сексуалното общуване, оредяваща коса, натрупване на мазнини в областта на корема и талията, неспокоен сън и горещи вълни са симптомите, които изпитват повечето дами. Те могат да варират от леки прояви до силен дискомфорт.

Значително се повлиява и качеството на кожата – тя се изсушава, става по-тънка, нееластична, набраздява се от бръчки, появяват се петна, спукани капиляри.

След менопаузата се топи подкожната мазнина, което води до липса на еластичност и задълбочаване на бръзките около очите и над горната устна. Разхлабва се лицевият контур, шията, наблюдават се отпускания от вътрешната част на ръцете, вътрешната част на бедрата, гърдите и корема.

Естетичната дерматология може много да помогне усилията на жената да продължи да изглежда добре за възрастта си, да има по-сияйна и здрава кожа, да омекоти бръчките, да изпъне отпуснатите места, да върне стегнатия лицев контур, да засили производтвото на колаген и еластин. Разполагаме с най-съвременните и безопасни апарати за подмладяване, прилагаме ефективни техники за работа с филъри, бо токс, мезотерапия, плазмотерапия, скин бустъри, биоревитализатори, а в екипът ни са опитни дерматолози, специалисти за процедури за тяло и медицински козметици. В клиниката е първият в България Център за мезоконци и конзи с лифтинг ефект, а нашите лекари д-р Валянова и д-р Ванеска са международни обучители на марката Aptos. Не се предавайте, а потърсете консултация с наш естетичен лекар и той ще изготви индивидуална програма за вашата кожа!

Свържете се с нас на 02 439 3131, за да предложим час за безплатна консултация.

Етикети: , ,