Има ли специфики храненето при жените

Научно доказан факт е, че женският организъм, за разлика от този на мъжа, има много специфики, свързани с месечния цикъл. Как трябва да се храним от пубертета до менопаузата, ако решим да се съобразяваме с този ритъм?

Хранене през лутеалната фаза

Известно е, че по време на лутеалната фаза при много дами се наблюдава повишен апетит и силно желание да се консумират въглехидрати. Понижените нива на серотонин в този период се свързват с предменструален синдром, спазми, депресия, главоболие. Серотонинът играе голяма роля в регулацията на настроението и на глада. Ако пожелавате въглехидрати по време на лутеалната фаза от вашия месечен цикъл едно от обясненията е че, тялото ви се опитва да се самолекува, повишавайки серотонина. Друго тълкувание е, че по време на лутеалната фаза, която е най-подходяща за зачеване, тялото се подготвя за евентуална бъдеща бременност. Всичко това провокира повече желание за храна. Затова не е проблем, ако изядете парче шоколад, но също така не използвайте месечното си неразположение като извинение за продължително нездравословно хранене.

 

 

Друга препоръка е по време на менструалното кървене да не ограничавате драстично приема на питателни храни. Гладуването /или както напоследък става все по-популярно да се нарича „фастинг“/ създава условия за стрес в организма. На свой ред това предизвиква отделяне на повече кортизол. Нивата на този хормон винаги се повишават в отговор на физическо или психологическо напрежение, а също и при глад. Така тялото си осигурява енергия, необходима за справяне с предизвикателството. Естествената реакция на женския организъм при силен и краткосрочен стрес е добър природен механизъм, но свръхсинтез на кортизол за по-продължително време е опасно. Високи нива на кортизол за 3-5 дни (колкото средно трае един месечен цикъл) е крайно неблагоприятно за тялото. Стрес-предизвиканият кортизол по време на фастинга влияе негативно върху емоционалното здраве и физическата форма. Наблюдава се намаляване на мускулната маса и увеличаване на подкожното затлъстяване в областта на корема и талията.

Какви храни на приемаме през фоликуларната фаза?

В началото на фоликуларната фаза /първите дни, когато кървите/ се препоръчва да ограничаване физическата активност. Освен да сложите на пауза интензивния спорт е добре да не се храните прекалено обилно. За да наваксате желязото, което тялото губи по време на този период, е добре да хапвате повече червено месо, а вегетарианките – тофу и бобови култури. Комбинирайте ги с храни, богати на вит. С, който спомага за усвояване на желязото. Коремното подуване и крампите могат да се смекчат, ако забравите за всичко, което се продава в пликче и преминете на прости, необработени храни. Включвайте повече зеленчуци, които съдържат много вода, за да се поддържате добре хидратирани.

Истината е, че в идеалния случай жената трябва да съобразява храненето си с цикличността, която менструационният календар налага. Послушайте тялото си и живейте в синхрон с биологичния си ритъм. С течение на времето ще може да отговаряте на всеки период, през който преминавате, с адекватно хранене.

За повече информация или консултация с наш диетолог: 02 439 3131

Етикети: , ,