Калцификати /камъни/ в простатната жлеза

Камъните, които се образуват в жлезистатата тъкан на простата, се наричат „калцификати“ и се срещат обикновено при мъжете над 40-годишна възраст. Съставът им е от неорганични калциеви соли. Срещат се в паренхима и каналите. Могат да са ограничени на брой или толкова много, че да се наложи извършването на простатектомия – пълно отстраняване на мъжката жлеза. Счита се, че хроничните възпаления провокират образуването на калцификати, но за тяхната поява също могат да допринесат и заседналия начин на живот, някои заболявания като туберкулозата, храненето. Предполага се, че диета, наситена с пържени, пушени и мазни храни, също може да е предпоставка за появата им.

Когато камъните са малки по размер и оскъдни на брой, мъжът не изпитва никакви симптоми и бива диагностициран едва при провеждане на профилактичен преглед и ехографско изследване. Големите калцификати обаче създават редица проблеми, включително умора, трудна концентрация, повишена телесна температура, главоболие, гадене и спад на апетита. При по-големи калцификати мъжът може да развие еректилна дисфукция, затруднено уриниране, болки и стягане в зоната, кръв в спермата или в урината.

Това са симптоми, характерни за много възпаления в интимната област, затова е препоръчително, ако ги изпитвате да се консултирате с уролог в Хил клиник. Въз основа на резултатите от изследванията, на които ще бъдете подложен, ще предложим адекватен терапевтичен план за отстраняване на камъните от простатната жлеза. Подходите са различни при отделните пациенти и могат да варират от консервативно лечение до хирургия.

Свържете се с нас на тел. 02 439 3131.

Етикети: , , ,