Катетър – рискове и ползи

Поставянето на катетър е наложително в много случаи, когато мъжът е възпрепятстван да отделя урина по естествен начин. Най-често към катетъризацията се пристъпва при някои заболявания като множествена склероза, както и при:

  • запушване на пикочните пътища
  • увеличена простата
  • инконтитенция

Има няколко вида катетри, но най-често се използва постоянният. Това е катетър, който се поставя в пикочния мехур през уретера. В единия му край, над шийката на пикочния мехур, се надува балонче, което пречи на тръбичката да се изплъзне навън, а в другия е торбичка за събиране на течността. Торбичките се сменят периодично. Някои постоянни катетри завършват с клапан (вентил), който може да се отваря непосредствено преди изпразването на мехура.

Поставянето на това устройство се извършва от опитно медицинско лице в условията на асептичност. Въпреки, че се нарича „постоянен“, този катетър следва да се сменя на всеки 4-6 седмици или при нужда – незабавно при възникване на инфекция или запушване.

Използването на постоянен катетър е по-малко травмиращо за пациента, но носи и съответните рискове и неудобства.

ИНФЕКЦИЯ

Най-честото усложнение при носенето на катетър е развитието на инфекции в урогениталния тракт. Възпаленията могат да обхванат пикочния канал, пикочния мехур и марар по-рядко – бъбреците. Симптомите, които се появяват при развитие на инфекция са много неприятни за пациента и могат да се изразяват в треска, силно главоболие, мътна урина, гадене, повръщане, болки в кръста, болки в слабините и корема, парене и сърбеж. Реагира се с антибиотично лечение. Превенцията е спазване на изключително високо ниво на хигиена както по отношение на цялата област, така и специфично за катетъра. Пиенето на повече течности също помага да не се задържат бактерии в устройството, тъй като по-честото уриниране отмива тръбичката.

ТРАВМА

Нежелан страничен ефект при катетеризация на пикочен мехур е тъканната травма. Случва се нараване на меките тъкани, пикочния мехур или простатната жлеза. Въпреки, че са направени от мек силикон и са много тънки /6-8мм/, въвеждането им в тялото може да бъде болезнено и да причини травми. Затова препоръчваме манипулацията по поставянето на катетър да се извърши от опитен специалист. В Хил клиник рутинно и безпроблемно катетеризираме пациенти всеки ден.

СПАЗМИ И ДИСКОМФОРТ

Наличието на чуждо тяло причинява спазми и болки в пикочнияя мехур. Неудобството преминава за 1-3 дни. Реагира се с болкоуспокояващи и спазмолитици.

ИЗТИЧАНЕ

Изтичането на урина извън торбичката за съхранение е изключително неприятна ситуация, която затруднява социализирането на пациента. Рискът от изтичане на публично място, сред други хора обрича мъжете на самота. Физическото присъствие на катетъра и нуждата торбата с урината са достатъчен проблем за пациента, но когато се случи и подмокряне, мъжете чувстват силно неудобство, срам и унижение. Реагира се със смяна на катетъра, който най-често се оказва запушен.

Препоръчваме на пациентите си, при излизане извън дома за кратко време да премахват торбичаката и да запушват катетъра с тапа. Така ще се чувстват по-комфортно и няма да им се налага да се чудят как да скрият торбичката.

Още възможни усложнения са алергична реакиция към материала, от който е изработено устройството, парафимоза на половия член, образуване на камъни в пикочния мехур, хематурия и др.

За повече информация относно катетъризацията не се колебайте да се свържете с нас на тел. 02 439 3131.

 

 

 

Етикети: , ,