Кератозис пиларис

кератозис пиларис

Кератозис пиларис (Keratosis pilaris) е състояние на кожата, при което в космените фоликули се натрупва кератин (основен структурен протеин). Причината за появата на кератозис пиларис – груба, драскаща повърхност с червени точици и бели пъпчици, е генетична*. Най-често засегнатите части от тялото са ръцете, бедрата и дупето, по-рядко предмишници и други области, включително и лице.

 

Състоянието не е опасно, а по-скоро се приема за козметичен дефект, познато е още като “гъша кожа”.

Промяната в хигиенните навици може значително да облекчи кератозис пиларис. На първо място къпането трябва да е с хладка, а не топла вода. Не са подходящи дългите душове или вана. Следва да се използват нежни, неизсушаващи измивни средства по препоръка на дерматолог. Засегнатите зони се обтриват енергично, но не прекалено силно с четка или гъба луфа. Непосредствено след баня кожата трябва да се оважни с подходящ лосион (съдържащ урея или млечна киселина). Често пациентът пробва няколко продукта, докато попадне на най-подходящия. Хидратацията на кожата е препоръчително да се прави 2-3 пъти дневно.

Специалистът дерматолог ще препоръча продукти за ексфолиация или натурални средства като захар, кафе, както и при необходимост козметични професионални процедури като пилинг/дермабразио. Всички тези мерки, последователно и продължително приложени, ще премахнат и преустановят запушването на порите и ще възстановят нормалния вид на кожата.

Като всички хронични кожни състояния кератозис пиларис често е резултат от вътрешен дисбаланс, а конкретно в този случай – липса на вит. А. Препоръчително е в хранителния режим да се включат голямо количество червени и жълти плодове и зеленчуци, както и рибено масло. Много пациенти съобщават за подобрение при прекратяване приема на хидрогенирани масла, захар и млечни храни. Възможно е гъшата кожа да се предизвиква и от хранителна нетолерантност. Направете тест, за да елиминирате от диетата си храни, които тялото не успява да усвои. Това ще подобри както вида на кожата, така и ще повлияе добре на цялостното ви здравословно състояние.

За консултация с естетичен дерматолог в Хил клиник запазете час на 02 439 3131.

 

*според AAD

Етикети: , ,