Кога можем да говорим за често уриниране?

Кога можем да говорим за често уриниране?

Честото уриниране наблюдаваме, когато при нормален прием на течности и без прием на диуретични лекарства се уринира повече от 6-7 пъти в денонощие. В процеса взимат участие различни групи мускули, нерви, разположени около пикочния мехур, по гръбначния стълб до мозъка. Представлява отделяне на отпадния продукт, произведен от бъбреците и съдържащ вода, урея и пикочна киселина. Като количество се счита, че е нормално огранизмът да отделя около 2 л. урина за 24 часа.

Честото уриниране не се лекува като отделно заболяване. To се счита за симптом и затова всякакви методи за елиминирането му трябва да се предприемат от уролог след преглед и установяване на причината.

Честото уриниране е симптом, обичаен за инфекции в уринарния тракт (уретити, простатити, цистити), които възпаляват пикочния мехур. Другите най-чести причини са СПМ (свръхактивен пикочен мехур), уринарна инконтиненция и увеличена простата. Симптомът може да се причини от рак на пикочния мехур, дисфункция на пикочния мехур, неврологични проблеми, диабет.

Страдате ли от често уриниране, не отлагайте посещението при уролог – запишете си час на 02/439 3131.

Етикети: , , , ,