Лазерно лечение на хъркане и затруднено носно дишане в Хил клиник

Знаете ли, че до 30% от хората хъркат по време на сън?

Някои си признават, че хъркат, но има и други, които упорито отричат. Хъркащият нарушава съня и покоя на близките си с невероятни звуци – от леко похъркване до гърмящи звуци на разбиващ чук. Хъркането може да достигне до 70-80 децибела, за сравнение нормалния говор е до 40 децибела.

Между 30-35 год. хъркат 20% от мъжете и 5% от жените.

Над 60-годишна възраст съотношението е 60% от мъжете спрямо 30% от жените.

Около 10% от семейните двойки посочват хъркането като основна причина за проблем в съвместното съжителство.

Хъркащият и този, който спи в близост до него, всяка нощ губят 1-2 часа пълноценен сън, т.е. 7-14 часа седмично.

Според статистически данни годишно 38 000 души умират от проблеми, свързани с хъркане и прекъсване на дишането по време на сън. Самото заболяване е често разпространено и несъмнено опасно.

Защо хъркаме или как възниква хъркането?

Хъркането не е просто банален недостатък, предизвикващ усмивка сред околните, а изключително сериозен здравословен проблем.

По време на сън, навлизайки във фазата на дълбокия сън, мускулите на небцето, езика и гърлото се отпускат, стеснявайки по този начин пътя на вдишания въздух. Колкото по-стеснен е пътят на въздушния поток, толкова по-силно е хъркането.

Една от най-честите причини за хъркането е удебеляването и понижения тонус на меките повърхности на небцето. Когато небцето се отпусне по време на сън и особено, когато е и по-дълго от нормалното, то се превръща в подобие на „плющящо знаме“. Ниският мускулен тонус, често съпроводен с лежане по гръб, способства за отпускане и на долната челюст, съответно и на корена на езика към мекото небце, което от своя страна провисва на пътя на струята на вдишания въздух. При прекомерно силно отпускане то започва да вибрира и се получава акустичния феномен наречен „хъркане“.

Причините за хъркането най-общо са:

Анатомични нарушения, водещи до стесняване на дихателните пътища:

 • изкривена носна преграда
 • вродена стеноза на носовите пътища и/или глътката
 • полипи в носа
 • удължена и удебелена увула
 • малка, разположена назад, долна челюст
 • увеличени сливици
 • наднормено тегло
 • прекалено дебел език

Освен явния дискомфорт за околните и създаване на комплекси у хъркащия, хъркането е признак и за по-сериозно заболяване – синдрома на обструктивната сънна апнея (СОСА). Основен признак на заболяването е поредица спирания на дишането за около 10 сек и повече, като тези моменти могат да се повторят до десет пъти за един час.

Това нарушава достъпа на кислород в кръвта и рязко се увеличава съдържанието на въглероден диоксид, чието натрупване води до дразнене на дихателния център, разбуждане на спящия, волево поемане на въздух и повторно заспиване. В най-сложните ситуации за една нощ може да се случат няколкостотин краткотрайни затруднения на дишането, а общата им продължителност може да достигне до няколко часа.

Радиочестотна термотерапия

Радиочестотната термотерапия е най-малко инвазивната методика, позволяваща лечение в амбулаторни условия и без какъвто и да е риск за пациента. Това е иновационна технология с изключителна ефективност.

Принципът на съвремената радиочестотна хирургия е използването на високочестотна /радио/ вълна, водеща до загряване на тъканите и последваща коагулация. С помощта на тънък електрод прецизно се пунктира тъканта в точно определени позиции и по този начин се втвърдява и стяга увеличената и отпусната тъкан на мекото небце. В резултат на това се намалява значително вибрацията на мекото небце и се елиминира основната причина за хъркането.

Успехът на този метод е свързан с корекция на меките тъкани на небцето като в резултат на лечението те стават по-плътни и еластични. Целта е да се елиминират вибрациите на небцето по време на сън и същевременно да се запазят функциите му.

Модерната процедура е комфортна и лека за пациента, гарантира над 80 процента подобрение. В повечето случаи за решаване на проблема е достатъчна 1 до 2 процедури с интервал от 3-4 седмици, като повторение на интервенцията се налага в малък процент от случаите.

Предимства при използването на радиочестотна термотерапия пред традиционните методи на лечение:

 • извършване на процедурата в амбулаторни условия и под локална анестезия – пациентът е седнал в удобен стол, което му спестява травмиращия ефект на операцианата зала и общата анестезия
 • липсващо или минимално кървене
 • намесата не води до усложнения
 • не се налага хоспитализация
 • след процедурата пациентът може веднага да се върне към нормалния си ритъм на живот
 • кратко време за извършване на процедурата – около 10 минути, без болка с постигане на оптимални резултати
 • не е свързана с нарушена трудоспособност на пациента

Модерната радиочестотна технология е доказала своята ефективност и надеждност на резултата. Връщането на пълноцения сън в нашия живот води до намалена раздразнителност, повишаване на активността и вниманието през деня. Ако хъркането ви създава проблеми, не отлагайте срещата със специалист.

С помощта на радиочестотната термотерапия може да се проведе успешно лечение и на друго разпространено заболяване – хроничен хипертрофичен ринит.

Лазерно лечение на хъркане (лазерна увулопалатопластика)

В случаите, когато причината за хъркането е слабостта на мекото небце, СО2 лазерът на DEKA е революционно решение за справяне с проблема. Иновативният метод на лазерна аблация с СО2 лазер е минимално инвазивна процедура с гарантирана ефективност. Тя не е болезнена за пациента и отнема около 30 минути, след което не се налага болничен престой. Не се наблюдават изменения в тембъра на гласа на пациента и той незабавно се завръща към обичайното си ежедневие.

 • безкръвна операция с еднодневен престой
 • категорична алтернатива на класическите методи
 • незабавно освобождаване от симптомите и завръщане към обичайния начин на живот

Хил клиник ще ви помогне да решите бързо и ефективно всеки УНГ проблем!

Ние разполагаме с модерно оборудвано отделение и опитни специалисти, които ще Ви окажат компетентна помощ и ще Ви върнат здравето и радостта от живота.

Можете да си запишете час за преглед още сега на телефон: (02) 439 31 31.

Етикети: , ,