Лечение на полипи и затруднено носно дишане

Риносинуит и функционална ендоскопична хирургия

Риносинуитът представлява възпаление на лигавицата на носа и синусите. Причините за развитието на риносинуит най-често са:

  • алергия (особено към аспирин и съчетана с бронхиална астма)
  • инфекция
  • структурни аномалии водещи до стесняване на отворите на синусите
  • други неидентифицирани фактори (вредни изпарения; работа в силно замърсена среда)

Това води до оток и задебеляване на лигавицата на носа и синусите, и стесняване на нормалните отвори на синусите към носа. В резултат се получава смущение на дренажа на секрет и натрупването му в околоносните кухини.

Задържането на секрет допълнително уврежда лигавицата и нейната защитна функция и предразполага към развитие на инфекция. От своя страна инфекцията води до още по силно изразени промени в лигавицата и отворите на синусите.

Получава се порочен кръг, който може да се прекъсне само чрез възстановяване на вентилацията и дренажа на синусите.

Полипите представляват подуване на лигавицата, което постепенно нараства и изпълва синусите и носа, причинявайки по този начин силно затруднено дишане.

лечение на синузит

Целта на лечението в Хил клиник е да се възстанови вентилацията и дренажа на синусите – т.е. да се възстанови проходимостта на отворите на синусите. Това може  да се осъществи с медикаментозно лечение или оперативно – чрез функционална ендоскопична хирургия на синусите с последващо консервативно лечение.

Терапията с лекарства обикновено е продължителна, и невинаги ефективна. При неуспех на консервативното лечение се преминава към хирургическа интервенция.

Функционална ендоскопична хирургия на синусите / FESS/

Това е минимално инвазивна хирургия на синусите, която се извършва през носа с помощта на ендоскопи, фини инструменти и микродебридери /шейвъри/.

Процедурата има за цел да отстрани полипите от синусите и носа, да разшири отворите на синусите при максимално запазване на неувредената лигавица.

Възстановяването на вентилацията на синусите води до оздравяване на лигавицата, подобряване на носното дишане и чувствително подобрение на състоянието на пациентите. Често операцията води до подобряване на обонянието.

Процедурата може да се комбинира с операция на носната преграда (когато тя е изкривена и пречи на достъпа до синусите или води до затруднено носно дишане), или с намаляване на обема на долните носни конхи (при хипертрофия и затрудняване на носното дишане).

В тези случаи допълнителните оперативни намеси спомагат за цялостно решение на проблемите в носа – отстраняване на възпалителния процес и подобряване на носното дишане.

След операцията носът се тампонира за около 48 часа. След свалянето на тампоните носът може да остане оточен и запушен няколко седмици, но това е нормално. Дължи се на следоперативния оток, и може да има епизодично леко кървене и секреция.

Затова специалистът на Хил клиник, проф. д-р Румен Бенчев съветва след процедурата носът да се промива със солен разтвор.

Веднага след операцията, не се препоръчва силно издухване на носа. Кихайте винаги с отворена уста, за да не се повишава налягането в синусите.

Пълното заздравяване на лигавицата на носа и синусите трае от 3 до 6 седмици, в зависимост от обема на операцията. Това налага няколко следоперативни прегледа с ендоскопичен оглед на носа.

 

Можете да запазите час за преглед при проф. д-р Румен Бенчев още днес като се обадите на тел.: (02) 439 31 31