Лечение на разширени вени

Хроничната венозна недостатъчност е причина за поява на разширени вени. Заболяването е причинено от дисфункция на венозните клапи и засяга доста голям процент от населението.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ?

Варикозните вени (най-често на долни крайници) са венозни съдове, които са загубили еластичните си свойства, в резултат на което се разширяват и нагъват. Във вътрешноста на вената има множество клапи, които са отговорни за придвижване на кръвта в една посока – от периферията към сърцето, преодолявайки земното притегляне. Когато тяхната структура се наруши, кръвта се задържа във вената и тя се разширява. Най-честите причини за поява на разширени вени са генетични, но също произтичат от начина на живот: наднормено тегло, продължително стоене в право положение, бременност, прекаран тромбофлебит, менопауза, стареене.

Пациентите с разширени вени най-често съобщават за оток, тежест, дискомфорт в долни крайници, болка, сърбеж по хода на вената, нощни крампи.

КАКВИ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ?

  • За лечение на разширени вени се използват различни средства, както синтетични, така и синтезирани на базата на растителни продукти. Съществува и голяма палитра от препарати за локална употреба.
  • Втората терапевтична линия са процедурите. Тяхната цел е чрез премахване или затваряне на варикозната вена, кръвта естествено ще поеме по алтернативен път чрез незасегнатите вени на краката към сърцето.

Обикновено наличието на видими вени налага интервенция. Златен стандарт за лечение на разширени вени е операция, наречена „стрипинг“, която се извършваше в операционната зала, като проблемните вени се премахваха изцяло. За съжаление операцията е доста травматична, затова почти не се практикува. Съвременната медицина предлага минимално инвазивната термична технология като алтернативен стандарт на оперативното лечение.

Такава процедура е Лазарна аблация на варикозната вена. Същноста на метода се изразява в използване на топлина за унищожаване на вената. Друг подход е Амбулаторната флебектомия, наричана още „микрофлебектомия“.

В Хил клиник предлагаме лечение на разширени вени, което е модерно, не изисква болничен престой и е много щадящи за пациента. Съвременните методи, които прилагаме, не оставят белези и имат моментален ефект. Кое лечение е най-подходящо за дадения случай се определя от наш специалист, който ще се запознае с вашата медицинска история, варикозен проблем и настоящ начин на живот, за да ви пропоръча най-добрия метод.

ЗАЩО РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВАТ?

Ако не се третира навреме, хроничната венозна болест може да има много сериозни негативни последици. Наблюдават се сериозни усложнения: тромбофлебит (възпаление на съдовата стена), тромбоза – образуване на тромби (съсиреци), които може да запушат венозения съд, кръвоизливи – появяват се и при най-малкия удар, поради повишената чупливост на венозната стена. Появата на варикозни язви е тежък признак за нежелано прогресиране на състоянието. Те са дистрофични и много трудни за терапия, т.е. навременното лечение трябва да не допусне такова увреждане.

Позвънете, за да запазите час на 02 439 3131 или в неработни дни ни пишете на contact@hillclinic.com