Моември? Ноември, но с фокус върху мъжкото здраве

Моември – да променим лицето на мъжкото здраве

Моември – да променим лицето на мъжкото здраве

Хил клиник се присъединява към световната инициатива Моември – да променим лицето на мъжкото здраве, защото нашата корпоративна мисия е повече българи, които да се подлагат на ежегоден профилактичен прелед на простатата!

Присъедини се и ти ТУК !

История на движението

След трагичната загуба на своя баща от рак на простатата, млад човек решава, че трябва да направи нещо, за да бъдат мъжете по-информирани и по-отговорни за своето здраве. Идеята му е всеки ноември да организира събития, свързани с рака на простатата, като привлече вниманието по оригинален начин.

В началото на месеца мъжете, които се регистрират като участници в Моември трябва да са гладко обръснати, през целия месец те пускат мустаци и на всеки, който ги попита за промяната обясняват рисковете от рак на простатата и профилактиката на заболяването. Дали ще пуснеш мустаци или не – това няма значение, стига да се погрижиш за твоето здраве и здравето на мъжете, които са важни за теб: съпруг, брат, баща, дядо…

Факти за ракът на простатата, които можеш да разкажеш на всички твои познати и приятели

  • Ракът на простатата е лечим, ако се открие навреме.
  • Ракът на простатата е сред най-разпространените онкологични заболявания.
  • Ракът на простатата може да бъде открит в ранен стадий и лекуван, ако всеки мъж над 50 се подлага на профилактичен ежегоден преглед.
  • Ракът на простатата има сходни симптоми като увеличената простата – затруднено уриниране, болка, парене, кръв в спермата или урината.

Практически съвети към мъжете на всяка възраст

Ти можеш да повлияеш на твоето здраве, ако:

Познаваш своето тяло тяло

Грижи се за себе си, наблюдавай тялото си и ако забележиш нещо необичайно, свързано с уринирането или сексуалната ти активност обърни се към своя лекар.

Знаеш фамилната си анамнеза

Семейната история  – кой от твоите роднини какъв физически проблем е имал, от какво е боледувал и каква е била причината за смъртта му – това е е един от най-мощните инструменти за профилактика.

Да не пушиш

Ако пушиш – спри! Пушенето причинява белодробни ракови заболявания и повишава риска от сърдечни проблеми.

Бъди физически активен

Спортувай, движи се, забрави за асансьора, използвай всеки повод за разходка на чист въздух.

Яж здравословна храна

Посягай по-често към плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, постното месо и ядките. Храни се умерено, приемай балансирано количество протеини, мазнини, въглехидрати. Затлъстяването е в основата на редица заболявания – контролирай теглото си. Ако имаш нужда от помощ, обърни се към своя лекар.

Пий алкохол с мярка

Алкохолът може да бъде част от здравословна и балансирана диета, но само ако се консумира в умерени количества.

Управлявай стреса

Стресът е основен фактор за влошено здраве. Намери с какво да релаксираш и отделяй толкова време за себе си, че да се чувстваш хармоничен, спокоен и уверен.

Спи добре

Качеството на съня диктува колко ядеш, колко бързо работи твоя метаболизъм, колко успява да почине мозъкът ти през нощта. Ако хъркаш или имаш други нарушения на съня, обърни се към своя лекар.

Етикети: , , , ,