Ние сме това, с което се храним

Интервю с д-р Мария Николова – специалист хранене и диететика в „Хил клиник“

18402916_10203294444239552_5910078975008840026_n

Д-р Николова, какви са основните проблеми, с които идват пациентите за първи път при Вас?

Консултирам пациенти на различна възраст – деца и възрастни, такива които биха искали да променят хранителнителните си навици към по-здравословни, но и хора с медицински проблеми – последица от дългогодишно неправилно хранене. Много често се срещам с хора, които дълго време безуспешно са се опитвали да свалят излишни килограми или да задържат трайно постигнатите „бързи“ резултатите от диети. Ежедневно се натъквам на хора „Свалили бързо и лесно 7-8 килограма и още по-бързо и лесно качили 10 или 15 килорама“ или „гладувах седмица или две“ или „спазвах поредната диета, при която трябва да се храня еднообразно и с точно определена храна“. Гладуването, едностранчивото и силно небалансираното хранене са изключително опасни и с дългосрочни последици за здравето ни.

Какъв е подходът Ви, защо Вашите методи са толкова успешни?

Бих казала, подходът е строго индивидуален, но все пак се прави оценка на хранителния статус и хранителния прием на всеки пациент. Или казано по-просто – подробно се запознавам с хранителнителните навици, режим на хранене, предпочитани храни, консумация на сладки и тестени храни, алкохолна консумация, придружаващи заболявания, прием на медикаменти, наличие на алергии, фамилна обременененост за затлъстяване, захарен диабет, ССЗ. Назначават се необходимите кръвни и биохимични изследвания или се анлизират наличните такива. Правят се и редица антропометрични измервания – ръст, тегло, обиколка на талия, измерва се телесния състав с биоимпеданс анализатор – обща и висцерална мастна маса, безмастна маса, мускулна маса, водно съдържание и др. При необходимост назначавам и допълнителни хормонални изследвания, а често се налага и изследване и хранителни нетолерантности. Тестът открива специфични антитела, които организмът изработва към определени съставки на основни групи храни. Обичайно пациентите не подозират наличието на тези непоносимости, докато не излезнат резултатите от лаборатория. Смята се, че хранителнителните нетолерантности са свързани с повече от 200 нетипични клинични оплаквания – като се започне с оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт – гастро-ентеро-колитни, хронично главоболие, депресии, ниска мотивираност, мине се през кожни проблеми като акне и екземи и се стигне до контрола на телесното тегло, както по отношение успеха в редукцията на килограмите, така и успешното им задържане след това. На финала се изготвя индивидуализиран хранителен режим, който да е съобразен с всичко установено за конкретния пациент от измерванията и изследванията му, като в допълнение се има впредвид и нивото на физическат му активност, режимът му на труд и почивка, конкретното заболяване ако има такова, и най-важното: поставянето на конкретни, реално постижими цели и лесна и реална изпълнимост на преоръките. Подходът трябва да е комбиниран – режим на хранене, диета и физическа активност, а когато е необходимо и особенно при локално натрупване на мазнини в областта на корема, ханша и бедрата, упорит и дълбок целулит е наложително и включването на допълнителни масажни антицелулитни процедури и мезотерапия. В това отношение пациентите на Хил клиник са привилигировани, защото в екипа ни има отлични дерматолози и рехабилитатори, с които се работи в екип и така освен за здравето се грижим и за красивата и стройна визия.

Какво постигат Вашите пациенти?

Много голяма част от тях достигат здравословно тегло, което им осигурява енергичност и комфорт. Важно е да се подчертае, че аз съм само една „патерица”, която помага, подкрепя, контролира, препоръчва, но пациентите изпълняват предписанията ми и само с воля и упоритост ги постигат. Често казвам, че трябва да уважаваме тялото си – то не е кош за боклук, а храмът, обитаван от нашия ум и душа.

 

Етикети: , ,