Валентин Чолашки: След 10 години почувствах облекчение

Родом от врачанското с. Галиче и отдал целия си живот на горското стопанство в България, г-н Чолашки вече е в заслужена почивка. Единственото, което го притеснява са симптомите на увеличена простата. Ето какво сподели той за проблема си и за неговото решение:

„Като млад, през 1986 г. претърпях операция на бъбрека, като ми извадиха 3 см камък. Организмът ми беше здрав и се пребори, днес нямам бъбречни усложнения. Но пък с възрастта простатата започна да напомня за себе си. През 2014 за първи път посетих Хил клиник и д-р Боцевски диагностицира доброкачествена хиперплазия на простатата ми. Тъй като беше в начална фаза ми предписа медикаментозно лечение. Имах леки смущения, но с годините явно жлезата се е увеличавала. На 19 май 2024 стигнах до пълна ретенция, т.е. невъзможност да уринирам. Спешно в Пирогов ми поставиха катетър. Още на следващия ден дойдох в Хил клиник, въпреки че нямах запазен предварително час, изчаках и д-р Боцевски ме прие извънредно след графика си. Оказа се, че простатата ми е достигнала огромни размери 150 куб.см, което е над пет пъти повече от нормалното. Бързо бяха организирани предоперативни изследвания и бях планиран за лазерно лечение при д-р Фернандо Санча. Изтърпях мъките с катетъра за 10 дни и в уречения ден и час се явих отново в болницата за операция. По време на процедурата бях в съзнание, а в края й, след около час, д-р Санча ме погледна и ми каза „Perfeto!“ Така разбрах, че всичко е минало по план. На следващия ден бях под наблюдението на д-р Боцевски, но тъй като нямах болки, бях раздвижен, урината ми беше бистра – ме изписа още на обяд.

Днес идвам на контролен преглед и се чувствам отлично. Нямам никакви проблеми, уринирам нормално и се чувствам много щастлив. Съжалявам само, че закъснях с оперативното си лечение. Минаха 10 години от деня, в който за първи път прекрачих прага на Хил клиник и деня, в който с лазер премахната увеличената ми простата! Желая здраве на целия екип и да спасявате много такива мъже, пострадали от увеличена простата“