Иван Ценов: Няма какво да отлагате, ако простатата ви буди посред нощ

Много енергичен, интелигентен, с бърз ум и безкрайно много интереси, математикът г-н Иван Ценов (76 г.) разказва своята история около проблемите, които простатната жлеза му създавала и как им е сложил край:

„Преподавател съм в Технически университет София, цял живот съм спортувал, обичам тениса на маса, винаги съм бил активен. Не съм ползвал един ден отпуска по болест, но след пенсионирането простатата започна да се обажда. Пиех Дуодарт, пиех Уримакс – никакъв ефект. Нещата се влошиха след изолацията, в която ни постави Ковид-19. Ставах по веднъж-два пъти нощем, през деня също непрекъснато имах неудобства, съобразявах се къде и кога да отида, чувствах се ограничен. Но приемах ситуацията като неизбежна, като част от остаряването. Моят дядо си отиде на 98 години с простатна жлеза, баща ми – на 96 г. и пак не я беше махнал. Имах нагласата, че и аз ще бъда като тях. Грешал съм. Защото един ден просто се запуших, изобщо не можах да уринирам. Обадих се на моя доктор Георги Георгиев в Хил клиник и ме прие по спешност. Най-неприятното беше, че трябваше да постави катетър, бях задържал повече от литър течност в пикочния си мехур.  Назначи операция след две седмици. Аз съм човек на новите, модерни технологии, вярвам в съвременната медицина. Дори за миг не се поколебах, че трябва да се доверя на преценката му и да си направя лазерна операция, която е върхът в технологиите в момента.

На всички, които имат дори най-малки съмнения ще кажа категорично: Няма смисъл да отлагате. Лазерът е много мощен и много прецизен като технология, операцията минава бързо и без всякакви проблеми. Няма какво да отлагате, ако имате симптоми, ако се будите през нощта. Неудобствата няма да преминат, а и вие по-млади няма как да станете. Оперирайте се навреме и живейте спокоен, нормален живот. Днес, месец след отстраняването на моята простатна жлеза, уринирам като 20-годишен.“