Процедура HIFU – високочестотна фокусирана ултразвукова терапия

technology_p1Процедурата HIFU (Високочестотна фокусирана ултразвукова терапия) е най-новата технология за лечение на карцином на простатата, при който няма разсейки.

Използвайки фокусирана ултразвукова енергия се унищожават само засегнатите от рака клетки, без да се засягат заобикалящите ги здрави тъкани.

Ултразвуковият лъч се концентрира върху точка, с размер няколко милимиметра.

Температурата във фокусираната зона достига до 70-100 градуса за по-малко от секунда, което създава оптималната енергия за неинвазивна терапия с ултразвуков образ в реално време.

HIFU-технологията позволява на лекаря-специалист да види изображението на тумора в простатата, да се „прицели“ точно в него и да го унищожи с лъч от чиста ултразвукова енергия, като не засяга заобикалящата карцинома здрава тъкан.

Високочестотната фокусирана ултразвукова терапия работи на принципа на слънчевата светлина, насочена през увеличително стъкло. Използвайки лупа можете да фокусирате енергията на слънцето и да я концентрирате в точка, като по този начин позволявате безопасната енергия на разпръснатите слънчеви лъчи да се трансформира в един концентриран мощен лъч.

IMG_3832

Времето за възстановяване на пациент след HIFU-лечение е значително по-кратко, отколкото при други видове терапии като радикалната простатектомия. Най-често пациентите се завръщат към нормалния си начин на живот почти незабавно след 2-3 часовата процедура.

HIFU за първи път позволява третиране само на засегнатата зона, без да засяга околните тъкани, нерви, съдове и органи, с което оставя страничните ефекти в миналото. При особено усложнени състояния безкръвната и минимално инвазивна терапия може да се комбинира успешно с технологията Зелен лазер.