Ракът на простатата не е смъртна присъда

Ракът на простатата е често срещано онкологично заболяване и заема трето място след рака на белия дроб и на стомаха и втората причина за смъртност след белодробния рак. Счита се, че около 10% от мъжете над 50 годишна възраст са поразени от тази коварна болест.

Добрата новина е, че при първи и втори стадий продължителността на живота след адекватно лечение е 10 и повече години при около 90-95% от пациентите. Това дава големи надежди на мъжете с новооткрит рак в ранен етап. При прогресия на заболяването обаче преживяемостта пада. Всеки пациент трябва да знае, че животът му може да надхвърли средните стойности на статистическите данни дори да има прогресирал карцином.

Ракът на простатата може да бъде повече или по-малко агресивен. Агресивният злокачествен процес се развива много бързо, излиза извън простатната капсула и прогнозата е неблагоприятна. Другата неприятна страна на този карцином е, че не дава симптоми /или симптомите са сходни с тези на доброкачествено увеличената простата/ и незабелязано образува метастази – разпространение на ракови клетки в други части на тялото. Затова ранната диагностика е от ключово значение. На всяка цена болният трябва да потърси и второ експертно мнение.

Радикалната простатектомия се счита за основен метод на лечение на рака на простатната жлеза. Тя позната повече от 100 години, но поради огромния брой усложнения дълго време не се е практикувала широко. Смята се, че това е една от най-тежките урологични операции, но когато хирургията се извършва по лапароскопски метод, както при нас в Хил клиник, възстановяването е много по-бързо и рисковете са сведени до минимум. Лапароскопията, извършвана от проф. Щолценбург като ръководител на нашия екип, запазва континенцията и пациентите нямат постоперативен проблем с неволно изпускане. И не на последно място – съхранява се сексуалната функция и мъжете запазват своето самочувствие, енергичност, качество на живот, оставяйки диагнозата „рак“ завинаги зад гърба си.

Хванат навреме простатният карцином може да се премахне оперативно, което осигурява близо 100% успеваемост на лечението. Затова нашите лекари твърдят, че простатният карцином не е смъртна присъда, а болест, която е напълно във възможностите им да бъде преодоляна.

По лапароскопски, щадящ и модерен метод екипът ни извършва изключително успешно лечение на рак на бъбрека. При преобладаваща част от случаите се прави частична /парциална резекция/ операция, при която се маха само злокачественото образувание, а останалата част от бъбрека се запазва и продължава да функционира. Тази толкова съвършена, прецизна органосъхраняваща хирургия е важна за живота на пациенти в последствие.

За повече информация как да се свържете с нас вижте страницата ни за контакти

За ваше удобство запазете предварително час на тел. 02 439 3131