Разширени и „спукани“ капиляри

 

Капилярите (от лат.: capillaris – ко­съм­че­та) са част от кръвоносно-съдовата система и представляват периферията на артериалната система. Дължината им е около 0,6 mm, а в за­ви­си­мост от то­ва в кои ор­га­ни се на­ми­рат, ди­а­метъ­рът им ва­ри­ра от 4 – 40µm, поради което кръвните клетки в тях се движат поединично.

Медицинското наименование на съдовите изменения, които наричаме спукани капиляри е купероза.  По-голямото количество спукани капиляри, концентрирани в една област носят името капилярни мрежи или съдови звезди.  Най-често те се срещат в областта на долните крайници: бедра, прасци, сгъвка на коляно, глезени.

Спуканите капиляри в областта на лицето се появяват най-вече на бузите и носа. Те създават неприятен естетичен дефект и причиняват дискомфорт, особено при дамите.

kuperoza face

Основната причина за появата на  мрежичките от червеникави или лилави капиляри е слабост на стените на съда. Тя от своя страна може да се дължи на:

  • генетична обремененост
  • предозиране на медикаменти
  • промяна в хормоналния баланс при бременност или заболяване
  • недостиг на витамини
  • екстремни външни температатури (студ или горещина)
  • алкохолна злоупотреба

Понякога и проблеми с черния дроб могат да причинят неприятните съдови звезди. С напредването на възрастта проблемът се задълбочава.

Профилактиката  на разширени и спукани  капиляри включва:

  • дълбоко хидратиране на кожата
  • набавяне на допълнителни витамини чрез храната или хранителни добавки – особено на витамин С, който е съставна част на съдовите стени
  • недопускане на рязка смяна на температурите (зимата)
  • избягване на сауна и парна баня

Жените трябва да се отнасят с внимание към появяването на спукани капиляри в областта на краката и да не пренебрегват този проблем, защото той води след себе си целулита.

До скоро естетичната медицина разчиташе на електрокоагулацията да реши проблема, но страничните ефекти от подобна манипулация като хиперпигментция и белези са причината да се търсят нови подходи.

Последният и най-ефективен метод е лазерното третиране.

synchro ftВ Хил клиник разполагаме лазерна система с  дължина на вълната 1064 nm.

Този лазер е класика за успешно премахване на капиляри, спукани микрокръвоносни съдове и хемангиоми по лицето и тялото. Дължината на лазерната светлина позволява третиране на дълбокоразположени капиляри.

Уникалният лазер от последно поколение позволява на лекаря да избере най-подходящата дължина на вълната и продължителността на импулса, което ограничава до минимум възможността за термично увреждане и др. нежелани ефекти.

Запазете час за БЕЗПЛАТНА първична консултация на тел. 02 439 3131.

 

Вижте как се работи лазерът, заличавайки мигновено нежеланите синьо-виолетови и червени нишки по тялото и бузите: