Розацеята може да бъде преборена

Приятната визия и здравата кожа са важен фактор за възприемането ни от околните. Затова хора, които страдат от розацея имат понижено самочувствие и често страдат социално и психологически. Розацеята е хронично възпалително заболяване, което обаче може да се лекува и ограничи в ранните си етапи. През есента, зимата и ранната пролет тя засилва проявите си – обикновено това е периодът, в който най-много пациенти се обръщат за консултация към нашите естетични дерматолози.

Рязкото, но преходно зачервяване на лицето при прием на топли напитки, алкохол, някои медикаменти, люто, студ и вятър може да е един от първите признаци на леката розацея. Руменината може да има различни причини, затова преглед при дерматолог е наложителен, за да се диагностицира правилно състоянието.

Развитието на симптомите става постепенно – от зачервяване се засягат първоначално бузите, носа, очите и брадичката. При следващи фази на състоянието може да се наблюдават еритематозни папули с или без мехури, подути папули и нодуларни лезии, грапава кожа и фибрози, увеличени мастните жлези и телеангиектазия (разширени кръвоносни съдове). При мъжете се среща и удебеляване, разрастване и подуване на носа. Не малко хора имат и засягане на очите. Подходящият и навременен подход към розацеята може да осигури на пациента продължителна ремисия.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРОТИВОДЕЙСТВА НА РОЗАЦЕЯТА

В Хил клиник имаме специално разработен протокол за подтискане и моделиране на розацеята. Една от основните препоръки е за промяна начина на живот – ограничаване на бялата захар и бързи въглехидрати. Това намалява свръхпопулацията на бактерии и акари върху кожата, вкл. Bacillus oleronius, които са доказан причинител на акнеподобната розацея.

Лечението в кабинета на дерматолога е апаратно и неинвазивно, ползва се лазер за свиване на кръвоносните съдове. Необходимият брой процедури се определя от клиничните характеристики и варира между 2 и 5 посещения. По преценка на лекуващия лекар могат да се включат и пилинги.

За безплатна консултация с естетичен дерматолог в Хил клиник: 02 439 3131
Вижте и още начини да се свържете с нас тук.

Етикети: , , ,