Трансуретрална резекция при тумор на пикочния мехур (TuTUR)

Трансуретралната резекция на тумор на пикочния мехур е ендоскопски тип операция, при която в органа се прониква с резектоскоп и се изрязва тумора. Методът се приема за златен стандарт в лечението на туморите на пикочния мехур. Прилага се локална химиотерапия с цитостатик, която има за цел да унищожи останали единични ракови клетки. След приключване на хирургичната намеса се поставя временен уретрален катетър. В периода на домашно възстановяване се препоръчва прием на достатъчно количество течности и медикаментозна терапия, назначена от уролога. Може да се наблюдава слабо кървене около седмица след операцията. Пациентът се проследява с контролни цистоскопии поради рецидивиращия характер на този вид тумори.

При Ту-ТУР операцията се цели премахване на тумора от стената на пикочния мехур и стадиране на рака. Това е възможно при начални стадии, когато формациите са се разрастнали към лумена (кухината на мехура), без да са обхванали всички слоеве на мехурната стена и достигнали до венозни съдове. От всички диагностицирани преходноклетъчни карциноми*, около 70% са суперфициални (повърхностeн вид) тумори (стадий Та, Т1 или Т in situ), като 10-20% от тях прогресират до тумори, ангажиращи muscularis propria (T2-T4) – мускулно-инвазивни.

* повече от 90% от случаите с рак на пикочния мехур са преходноклетъчни карциноми, 5% са сквамозноклетъчни карциноми и по-малко от 2% са аденокарциноми

 

Етикети: ,