Тренд: Скинимализъм

След като беше модерна рутина за грижа за кожата от 10 и повече стъпки с 10 и провече продукта, днес се налага обратната тенденция. Наричат я скинимализъм и представлява ограничено ползване на козметични продукти. Целта е да се прилагат по-малко кремове, тоници и емулсии, но с по-голям ефект. Социалните мрежи сериозно лансират новата философия чрез примера на стотици инфлуенсъри. Идеята е, че кожата не бива да се претоварва с ненужни молекули. Достига се и до „екстремизъм“ с отричането на всички козметични продукти.

Все пак, ако искате да знаете мнението и на специалиста-дерматолог: Кои са базисните етапи в домашната грижа, които не бива да се пропускат*?

  • почистване
  • хидратация
  • протекция

*Естествено, ако кожата е проблемна (акне, хиперпигментации, дерматит) – съответната козметика трябва да е съобразена със състоянието и е възможно да се прибавят 1-2 стъпки.

Друг съществен момент е почистването в две фази, което е наложително при тези, които носят грим или прекарват много време навън в градски условия. При тях първо се премахва грима и замърсяванията /напр. с мицеларна вода/, а след това и се измиват лицето и шията. Препоръчително е това да става с мек измиващ продукт с подходящ рН 5-6,5 и хладка, а не топла вода, за да не се нарушава липидната бариера. Хидратиращият продукт е необходимо да се нанася в достатъчно количество и с движения, които да дренират лимфния поток. Пропускането на хидратацията, особено след една добра почистваща процедура, може да изсуши кожата. При по-зрелите дами дори да задълбочи бръчиците. Обезателно сутрешната рутина завършва със слънцезащитен продукт, който предпазва от вредата на UV-A/B лъчите, а още по-добре и от HEV светлината и IR-A- лъчите.

Другото разбиране за скинимализма е изборът на продукти с по-малко съставки, което става и политика на компаниите производители. Някои брандове излизат само с един-единствен продукт на пазара, който обявяват за абсолютно универсален. Съществува ли обаче една формула, подходяща за всяка кожа? Според нас привържениците на скинимализма е добре да консултират избора си на домашна грижа със специалист. Неговата задача е да прецени индивидуалните нужди на кожата. Тенденцията „скинимализъм“ ние обогатяваме с още един аспект – адекватност спрямо конкретната кожа.

За консултация с естетичен дерматолог в Хил клиник: 02 439 3131

 

Етикети: ,