Увеличена простата – как да се подготвим за посещението при уролог

Смущения в уринирането, често нощно ставане и постоянен дискомфорт са най-честата причина мъжът да се обърне към лекар.

Още преди да отидете при уролага, помислете от колко време е налице симптоматиката. Помислете и върху това колко пъти в денонощие ходите до тоалетна, какви са точно смущенията, наблюдавал ли сте кръв в урината или спермата, случвало ли се е неволно изпускане. Лекарят непременно трябва да бъде уведомен за всички приемани лекарства и хранителни добавки, както и за други ваши заболявания като хипертония, бъбречни проблеми, диабет. Ако имате предишни изсладвания на PSA туморния маркер или ехографии на малък таз е уместно да ги представите. Предупредете своя уролог в случай, че имате хемороиди или анални фисури.

Не се хранете около 4 часа преди прегледа, но изпийте половин литър вода 20-на минути преди да влезете в кабинета, тъй като е необходимо да бъдете с пълен пикочен мехур. Очаквайте да посетите лаборатория, за да ви вземат малко количество кръв за анализ на туморния маркер, както и урологът да опипа простатната жлеза мануално, през ректума ви. Изследването трае кратко и представлява палпация с пръст, докато вие сте легнал странично със сгънати крака към гърдите. Манипулацията не е болезнена и не носи никакъв риск за пациента. При опипването специалистът преценява формата, големината и консистенцията, болезнеността, границите и взаимоотношенията на жлезата с околните тъкани и органи, състоянието на стената на правото черво и дъното на пикочния мехур. Здравата простатната жлеза е с гладка повърхност и еластична консистенция.

 

ultrasound prostate

 

 

 

За поставянето на диагноза ще е необходимо да се извърши и ехографско изследване, което преценява точно големината на жлезата, както и остатъчната урина /измерване на пълен пикочен мехур и след като уринирате/. Простатната ехография е ултразвукова диагностика,  която насочва високо-честотни звукови вълни през телесните тъкани и проектира образа им на екран. При някои пациенти лекарят назначава извършване на урофлуометрия.

Не се колебайте да питате своя уролог, ако не разбирате диагнозата или лечението, което следва да се започне.

За да запазите час за консултация с уролог в Хил клиник предварително се свържете с нас на 02/439 3131 през работните дни или изпратете мейл с вашите имена и телефон за връзка на contact@hillclinic.com през почивните дни.

Етикети: