ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ЗДРАВЕТО ПРИ ЛИПСА НА ВИТ. D

витамин Д

 

 

Не подозираме колко важен за правилното функциониране на организма ни витамин Д. Този изключителен витамин-хормон има отношение към здравината на костите, състоянието на имунната система, поддържането на здравословното тегло, риск от някои видове рак.

На опасност да живеят с дефицит на вит. Д са изложени хората, прекарващи слънчевата част от деня на закрито, тези с по-тъмен цвят на кожата, вегетарианците, бързо израстващите деца и др.

Недостигът му през детската възраст води до недостатъчна минерализация на костите и развиване на рахит /изкривяване на крайниците/, а при зрели хора има редица данни, че отключва злокачествени процеси. При жени в постменопоуза такъв дефицит се асоциира с повишен риск не само за остеопороза, но и за сърдечносъдови заболявания, неоплазми, неврологични нарушения. По последни данни витамин Д се посочва като ангажиран в патогенезата на артериалната хипертония, нарушенията в липидния и глюкозния метаболизъм, исхемичната болест на сърцето, миокардния инфаркт, инсулта. Не на последно място липсата на достатъчно вит. Д може да отключи диабет, за това говори и наличието на рецептори за витамин Д върху клетките на панкреаса, т.е. витамин-хормонът участва и в регулацията на инсулиновата секреция.

Дори да оставим на страна тези сериозни патологии за науката е ясно, че при хора с ниски стойности на вит. Д са по-често срещани инфекциозните заболявания на горните дихателни пътища, грип, пневмония, астма.

Основни източници на витамин Д от храната са мазните риби, яйцата и млякото. Част от зърнените закуски са допълнително обогатени с вит. Д, но рядко консумацията им осигурява достатъчен внос в организма. В големи количества вит. Д се съдържа в месото от риба меч и стридите, но те не са чест гост на трапезата на българина. Но и най-балансираното хранене не е достатъчно, за набавяне на витамин Д. Оптималният начин е ежедневното излагане на слънце по минимум 15 минути и то, когато слънцегреенето е силно. Проблем е, че в големите градове с висок процент прахови частици във въздуха дори излагането на слънце не е задоволително стимулиране на образуването на вит. Д.

Симтомите, които могат да ни насочат да търсим евентуален дефицит на вит. Д са безсъние, раздразнителност, повишаване на теглото, обилно изпотяване, болки в мускулите или костите.
Откриването на недостиг на витамин Д се случва много лесно по лабораторен път. В Хил клиник можем да измерим чрез биомаркери статуса на всеки пациент. Преодоляването на дефицита става чрез допълнителен прием на хранителни добавки под формата на таблетки или капки, чиято доза се предписва от лекар специалист. Това важи особено при хора с бъбречни или чернодробни проблеми.

lab1

 

Нашата препоръка е в средата на зимата да изследвате своя организъм, за да установите възможен дефицит на вит. Д

Запишете час на 02 439 3131

Етикети: ,