За първи път в България – поставяне на уретрални стентове

Уретрален стентПодобно на известните стентове, които са широко приложими при сърдечно-съдови заболявания и се поставят в артериите, спасявайки живота на пациенти с риск от инсулт, инфаркт, аневризми, в България вече се поставят и уретрални стентове.

Първата такава серия амбулаторни манипулации ще се извърши в столичната Хил клиник на 15.06.2013 г. от урологочния екип на клиниката под ръководството на  специалисти от Allium.

Най-често на процедурата се подлагат мъже с уголемена простата, която притиска уретрата и пациентите задържат урина. Състоянието освен дискомфорт създава опасност от хидронефроза на бъбрека.

Стентът възстановява проходимостта на канала и създава условия за силна, непрекъсната струя, пълно изпразване на пикочния мехур и общо подобрение на процеса на уриниране.

Поставяне на уретрален стентУретралните стентове са временни медицински изделия, които се въвеждат в мъжката уретра и способстват за отваряне на оклудирания участък. Пациентите получават мигновено облекчаване и спонтанно уриниране. Стентът представлява спираловидна еластична структура, покрита с кополимер. Покритието не позволява срастване с тъканта и се приема много добре от организма. Веднъж въведен в уретрата, стентът се освобождава и разширява. Опитният уролог предварително анализира индивидуалните особености на всеки случаи и подбира подходящата дължина на стента.

Процедурата е безкръвна, безболезнена и осигурява облекчение и при пациенти с обструкции и запушвания, които са следствие на уголемена простата, стеснения на уретрата, склероза на мехурната шийка, некрози, карцином. Решението, което методът предлага, не е дефинитивно.

Преимуществата на уретралните стентове е пълната биосъвместимост, практически моменталното отпадане на симптомите на затрудненото уриниране.

Ако искате да разберете дали сте подходящ за поставяне на стент можете да посетите наш уролог, като предварително запазите час за консултация на: 02/ 439 31 31.

Етикети: , ,