Поставяне на JJ стент в десен уретер

JJ stent

Реналната колика е остро, болезнено състояние, причинено от камък, който блокира уретера. Поставянето на урологичен стент тип „Double J“ позволява на урината да мине спокойно от бъбрека към пикочния мехур. Стентът е вътрешна протеза, изработена от хидрофилен материал под формата на тръбичка. Манипулацията се извършва с краткотрайна анестезия и отнема няколко минути.Поставянето на урологичен стент е временна мярка, която да облекчи застоя в горните пикочнии пътища.

 

 

Видеото показва поставяне на стент тип „Double J“ на пациент на 30 години, постъпващ за първи път в клиниката с коликообразни болки в дясна поясна област. Освен болки от 48 часа мъжът съобщава за гадене, повърщане, чести позиви за уриниране, повишена температура през последните осем часа до 38 градуса. Приемал обезболяващи от началото на симптоматиката, с минимален ефект.

 

Извършените спешно кръвни изследвания в лабораторията на клиниката показват: завишена СУЕ (завишена Скорост на Утаяване на Еритроцитите) 50 мм/час (референтни граници до 15мм/час), Левкоцитоза 18×10^9/l (референтни граници до 11×10^9/l) (завишаване на броя на левкоцитите) и завишени стойности на C реактивен протеин 120 mg/l (референтни граници до 5 mg/l) – (маркери за доказване на възпалителен процес, в случая уроинфекция).

При прегледа д-р Деримачковски установява Сукусио реналис (+++) пол. в дясно (силна болезненост в дясна поясна област при перкусия); (-) отр. в ляво. Без данни за глобус везикалис (пренапълване на пикочния мехур). Локален статус – без особености.

Извършената веднага ултразвукова диагностика показва данни за застой в десен бъбрек II степен.

Вероятна диагноза: Бъбречна колика. Хидронефроза в дясно, II степен. Вероятно камък в десен уретер. Пиелонефрит.

Лечение: На пациента се постави „Double J“ стент като първи етап от лечението за първоначална дезобструкция (“отпушване” на застойния бъбрек) и антибиотично лечение с широкоспектърен антибиотик.
След овладяване на болките и възпалителния процес се направи нативна компютър томография на отделителна система. Видя се JJ стент с горен край на проекцията на десен бъбрек и долен край на нивото на пикочен мехур. Не се установи вероятна причина за симптомите му. След 30 дни стента тип JJ се отстрани, като пациентът остана под наблюдение.

Етикети: , ,