Уролитиазата е най-честото заболяване на урогенителната система

Около 40-45% от всички урологични проблеми създават камъните в бъбреците /бъбречно легенче и чашки/, камъни в пикочния мехур и уретерите. Урологичните камъни могат да бъдат открити случайно при извършване на рентген или ултразвук. В преобладаващата част от случаите проблемът ставя явен по повод на характерни оплаквания – силна болка.

Нелекувано, това заболяване предизвиква сериозни усложнения, сред тях тежки възпалителни промени и увреждане на функциите на бъбреците.

Хора, прекарали бъбречна криза, трябва непременно след 2-3 дни да се подложат на ултразвуково изследване, за да се установят броя и размерите на камъните и да се предприеме съответното лечение и да се избегнат усложнени състояния. Приблизително 1/3 от хората, страдащи от бъбречно-каменна болест образуват нов камък в рамките на една година след спонтанното изхвърляне или разбиване. Статистиката сочи, че половината образуват нов камък в рамките на 5 години и 3/4 изпитват втори и трети път симптомите на заболяването.

За предотвратяването на образуването на нови камъни следва да се поемат големи количества течности. Лекарите препоръчват минимум литър и половина вода на ден, чай и сокове. Полезно е пиенето на минерална вода. Важно е да бъдат изследвани камъните и да се изготви специфична хранителна диета от специалист.

Свържете се с уролог в Хил клиник на тел. 02 439 3131

Етикети: , , ,