Булимия – последици

Булимия нервоза е заболяване, което се изразява в поглъщане на огромни количества храна, последвано от самопредизвикано повръщане и прием на диуретици. Пациентите развиват маниакален страх от напълняване.

Как булимията уврежда организма?

Булимията е сериозно хранително разстройство, което нанася редица увреди на различни органи и системи в тялото, а в някои случаи има летален изход. Освен различни психични поведенчески нарушения, зависимости, страхови неврози и депресивни състояния, като последница от налаганите драстични ограничения се наблюдава недостатъчен прием на витамини и минерални вещества, които нарушават:

bulimia affects

 

При булимията наблюдаваме повишен апетит, може да се достигне до прием на 5000-6000 килокалории, а след това изпитване на чувство на вина и търсене на начин да се освободиш от погълнатата храна. Често булимиците страдат от главоболие, лош сън, хипотония, рефлукс езофагит, метеоризъм, електролитен дисбаланс, вкл. ниски нива на калий, запек, може да се стигне до руптура (спукване) на хранопровода, което е животозастрашаващо състояние.

Състоянието изисква да се вземат незабавни мерки – консултация с диетолог, както и работа с други специалисти е начинът пациентът да получи адекватна помощ в ранна фаза, когато не са настъпили необратими промени и възстановяване е напълно възможно.

За консултация със специалист хранене и диететика позвънете на 02 439 3131.

Етикети: ,