Мазнините, холестеролът и здравето

Прекрасно интервю на д-р Мария Николова, нашият специалист по хранене и диететика, в което на достъпен език са обяснени сложните взаимодействия на различните типове мазнини, вкл. мастни киселини и значението им за нашето здраве от страниците на сп. EVA

IMG_5665

Темата за здравословните проблеми, които могат да предизвикат храните, богати на мазнини е много дискутирана и актуална. Информацията обаче е важно да се търси при специалист, а не в интернет мрежата. Ето какво смята д-р Николова обявеният като „голямо зло“ висок холестерол:

Не бива да забравяме, че холестеролът в крайна сметка има редица функции в организма. Той е структурна единица на клетъчните мембрани, влиза в състава на мозъчните структури. На холестеролова основа са голяма част от хормоните. Ето защо е необходимо да се запази балансът в организма и да не се гледа само един симптом – напр. повишени нива на холестерола, а да се лекува пациентът като цяло, с придружаващите му заболявания, да се съобрази моделът му на хранене, физическа активност, тютюнопушене и пр.

Но да не забравяме, че диетотерапията е само част от цялостната грижа за здравето. В този ред на мисли да напомним, че вътрешната, ендогенна синтеза на холестерол многократно надвишава хранителния му прием!

Д-р Мария Николова дава диетологични консултации и изготвя индивидуални хранителни режими  в Хил клиник след предварително записване на час по телефона. 02 439 3131

Етикети: ,