Алергологичен кръвен тест

Съвременната медицинска диагностика разполага с кръвни и с кожни тестове, с чиято помощ в организма се открива субстанция наречена алерген, която може да предизвика алергична реакция.

В лабораторията на Хил клиник можем да изготвим алергологичен персонализирън кръвен тест за двадесетте най-разпространени алергена. Изследването е бързо и още същият ден ще имате резулатите от него, които показват нивата на IgE антитела. В зависимост от детекцията на имуноглобулин Е в кръвта се определят 6 степени на концентрация от липса на специфична детекция до изключително висок титър на антитяло. Негативните резултати, т.е. липса на антитела към определения алерген са с оптимална достоверност. Позивитните резултати от своя страна не означават непременно, че ще изпитате силни симптоми на алергия, ако имате открити нива на IgE антитела.

Aлергологичният тест използва модифициран ELISA метод. Това е in vitro полуколичествен ензимен имуноанализ за паралелно измерване на алерген-специфични човешки IgE-антитела (sIgE) към 20 алергени и алергенен микс (битови, поленови и хранителни) .

В лабораторията ни може да изготвим и тест за хранителна нетолерантност, който открива IgG антитела към определени храни или хранителни групи.

IgE-antibodies

Тестът за алергии се прави с малко кръв, взета от пръста, а резултатите може да получите лично на място или чрез нашата система.

Кои са симптомите на класическата алергия?

При досег с алергена в тялото се отделят силно активни вещества (хистамин, серотонин, простагландини, левкотриени, брадикинини и др.), които оказват силно влияние и предизвикват дифузни промени в кръвоносните съдове и нервните клетки, което води до характерните клиничните симптоми, наблюдавани при алергичните реакции.  Те биват няколко вида в зависимост от интензитета. В първата фаза се наблюдават обикновено кожни реакции като еритрем, зачервяване, уртиракии, кожни плаки, сърбеж, обрив, оток. Може да има и неспецифични признаци, като главоболие, отпадналост, гадене, диария, генитално кървене и др.

В следваща фаза се засягат повече органи и може да се наблюдава понижено кръвно налягане, тахикадрия, гъста секреция от дихателната лигавица, сълзене на очите. В по-напредналите стадии може да настъпят животозастрашаващи състояние и анафилактичен шок.

Кога лекарят може да препоръча да направите кръвен тест вместо кожен:

  •  при наличие на уртикария, екзема или друго състояние на кожата, което не позволява да се направи кожен тест за алергия
  • при приема на някои лекарства като антихистамини, трициклични антидепресанти
  • при тежка алергична реакция (анафилаксия)

За повече информация може да се свържете с нас по всяко време на 02 439 3131.

 

 

Етикети: ,