Как да се грижим за простатата си

Простатната жлеза е орган, който се среща само в мъжкия организъм. Тя е част от репродуктивната система и играе важна роля в живота на мъжа. За съжаление с напредването на годините, особено след навършване на петдесет, много представители на силния пол започват да се измъчват от разнообразни уринарни смущения.

Много от тях имат труден или отложен старт на уринирането, забелязват слаба и прекъсваща струя, изпитват неотложност за тоалетна или се будят многократно през нощта от настойчиви позиви.

Науката няма доказателства, че различни билки, храни или допълващи храната добавки могат да предотвратят доброкачествено увеличение на простатата. За сметка на това се знае, че тютюнопушенето, диабета и високото кръвно налягане са свързани като провокатори с развитието на рак на простатата.

Така или иначе всеки мъж над 50 трябва да полага грижи за здравето на простатната си жлеза. Има три прости правила за това:

  • посещавайте веднъж годишно своя уролог за профилактичен преглед
  • правете лабораторно изследване на своя PSA туморен маркер ежегодно след 50
  • обърнете се към специалист, ако внезапно симптомите се задълбочат

Със сигурност умерената физическа активност като плуване, бързо ходене, тенис, голф, практикувани поне 5 пъти седмично, ще има благотворно влияние върху общото ви здравословно състояние. Внимавайте за холестерола и кръвната си захар, контролирайте кръвното си налягане, не отлагайте лекарски преглед, ако изпитате неразположение.

Модерното лечение може да ви отърве от симптомите на увеличената простатна жлеза, да премахне напрежението и да ви върне какъвто сте бил години назад.

За повече специализирани съвети относно простатата си, обърнете се към своя личен уролог в Хил клиник като запазите час на 02 439 3131.

Етикети: ,