Зелен лазер за лечение на аденом на простатата

Хил клиник разполага с единствения в България Зелен лазер

Зелен лазер – "златният стандарт" в лечението на увеличена простата

Зелен лазер – „златният стандарт“ в лечението на увеличена простата

Аденомът на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата) е сред най-разпространените заболявания при мъжа. При над 40% от мъжете над 50 г. се откриват симптоми на заболяването. Първите симптоми са: често уриниране като с времето струята става по-слаба, а впоследствие пикочният мехур започва да се пълни с различни количества остатъчна урина, като в екстремни случаи може да достигне до 1,5-2 литра, често резултатът е незадържане на урина.

В началния етап на заболяването се провежда медикаментозно лечение. Ако то не доведе до облекчение, се стига до хирургична намеса: аденомектомия, или трансуретрална резекция на простата (TURP). Тази операция е свързана с множество неудобства за пациента – като поставяне на катетър, а също и с риск от странични ефекти като импотенция и незадържане на урината

Днес съвременната медицина има най-модерното решение на проблема – PVP (фотоселективно изпаряване на простатата) посредством специално разработена система – Зелен лазер. Лечението със Зелен лазер е минимално инвазивно и категорично е алтернатива на хирургичната операция на простатата. PVP е окончателна процедура – т.е. премахва увеличената простата, продължава около 60 мин и няма сериозни странични ефекти. Операцията се провежда със специален лазерен апликатор „Greenlight“. Светлинните импулси на Зеления лазер се насочват към тъканите на простатната жлеза и ефективно изпаряват и премахват аденома.

Безкръвна операция при аденом на простатата

Предимствата на PVP пред TURP са в минималния риск от усложнения и странични ефекти след лечението. Още на следващия ден се наблюдава подобрение и намаляване на симптомите на заболяването. Уринирането се нормализира незабавно и напълно се освобождава пикочният мехур.

Значително преимущество е почти пълната липса на кървене може да се провежда дори при пациенти, които приемат лекарства за разреждане на кръвта при съпътстващи сърдечни и съдови заболявания. Останалите процедури за премахване на увеличената простата са свързани с кръвозагуба и са невъзможни при тази група пациенти. Почти пълната липса на кръвозагуба при Зеления лазер съкращава значително времето за операция и анестезия, тъй като не се губи време за коагулация на кървящите съдове, както при класическата простатна хирургия. Процедурата е щадяща за мъжа, а симптомите, които увеличената простата причинява веднага отшумяват.

Пациентите се разхождат още на следващия ден без катетър и обикновено напускат клиниката на в рамките на 24 часа. Нито един от съществуващите досега методи не е водил до такива резултати в лечението на уголемена простата, както и от почти пълната липса на усложнения и странични ефекти. Следоперативните странични ефекти, ако ги има, са минимални и с временен характер.

Пациентите се връщат към нормалния си начин на живот след няколко дни, а пълното възстановяване отнема няколко седмици. В редки случаи може да се наблюдава кръв в урината, като това не носи опасност и не изисква допълнителна медицинска намеса. PVP не нанася сериозна вреда на тъканта, а аденомът ефективно се премахва, именно затова методът се цени и предпочита в едни от най-големите болници в света.

PVP е последното дистижение на съвременната медицина в областта на лечението на доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза и се предлага във водещи урологични клиники в САЩ (Johns Hopkins, Mayo Clinic, Menlo Park Surgical Hospital), Швейцария (Basel University Hospital), Кувейт (Taiba Hospital), Германия (Klinik für Urologie Charite – Universitätsmedizin, Missionsärztlichen Klinik), Франция (Clinique Pasteur, University Hospital in Brest), Италия (Hospital at Ponte San Pietro, Ospedale Fatebenefrateli isla tiberina – Roma), Испания (Clinica CEMTRO, University Hospital Miguel Servet, Hospital de Torrejón, Hospital Gregorio Marañón), Великобритания (King’s College Hospital, London), Австралия (St. Vincent’s Private Hospital), Дубай (Emirates Hospital) и др. За съжаление в България процедурата не се покрива по здравна пътека от НЗОК и пациентите инвестират сами в лечението.

Стойността на операцията зависи от големината на простатната жлеза и се определя от уролога по време на прегледа/ехографското изследване.

В България само Хил клиник разполага с тази технология. Обадете се, за да запазите час за консултация и профилактика на простатата на 02/439 31 31 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.