Биопсия на простата

Биопсия на простатна жлеза

Простатната биопсия е изследване с висока диагностична стойност за откриване на злокачествен процес в простатната жлеза. Тя представлява прецизно, насочено, системно събиране на микроскопични части от съмнителни участъци на органа. В Хил клиник извършваме както традиционна биопсия под ехографски контрол, така и хибридната високотехнологична Fusion биопсия.

С MR-TRUS Fusion в България разполагаме единствено в Хил клиник. Това ултрамодерно и ефективно изследване представлява комбинация между изображенията на магнитния резонанс MR и на трансректалната ехография TRUS. Компютърното „наслагване“ дава на лекаря реален 3D модел на простатната жлеза на конкретния пациент.  Биопсичните проби се взимат в специална схема, съобразена с този триизмерен модел. Благодарение на специалния софтуеър лекарят открива зоните, където има най-голяма вероятност за наличие на ракови клетки. Така се взима на материал за хистологично изследване именно от подозрителните участъци, което значително увеличава шансовете да бъде открит злокачествен процес. Концепцията на въвеждането на биопсичните игли е такава, че не деформира самия орган. Достъпът е трансперинеален (зоната между скротума и ануса), което позволява манипулацията да се извърши и при пациенти с хемороиди. Свежда до нула риска от възпаления на простатата.

Традиционната биопсия по ехографски контрол правим с биопсичен пистолет от специалист уролог. Модерната апаратура и локалната упойка намаляват до минимум дискомфорта за самия пациент.

biopsy trusВ световен мащаб 10-12 точкова биопсия под трансректален ехографски (TRUS) контрол се счита за златен урологичен стандарт.

Взетият при биопсията материал се изследва хистологично като се търсят ракови клетки. Освен атипични клетки и малигнена трансформация на епителните клетки се дефинират и степени на малигненост – висока, умерена и ниска степен на диференциация. Данните се интерпретират по скалата на Glеаson – морфологичен показател, считан за един от най-значимите прогностични индикатори. Резултатите от биопсичното изследване, както и последващи изследвания, дават основания на уролога да определи агресивността на рака и съответно да пристъпи или не към оперативно лечение.

Лекуващият лекар задължително обсъжда с пациента резултатите от биопсията, както и препоръчва по-нататъшно лечение.

Карциномът на простатната жлеза може да бъде напълно излекуван, ако бъде открит в ранен стадий. А редовната профилактика е от изключително значение за ранната му диагностика.

Обадете се, за да запазите час за консултация на 02/439 31 31 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.