Когато детето яде само определени храни

Обикновено хората (най-често деца) с разстройство на избирателното хранене са обвинявани, че са глезят, преструват или преиграват. Всъщност тяхното заболяване РНИХ – разстройство на избирателното хранене (бел.ред. ARFID – Avoidant restrictive food intake disorder) е нова диагноза, преди това позната като „селективно хранително разстройство“. РНИХ е подобен на анорексията, тъй като и двете разстройства включват ограничения в количеството и/или видовете консумирана храна. За разлика от анорексията, РНИХ не се характеризира с притеснения относно формата или размера на тялото, нито със страхове от напълняване.

Въпреки че много деца преминават през фази на придирчиво или селективно хранене, често тези периоди бързо отминават. В същото време човек с РНИХ запазва за дълго време своите хранителни предпочитания. Силните ограничения обаче му пречат да консумира достатъчно калории, за да расте и да се развива правилно. При децата се наблюдва забавяне на наддаването на тегло и на растежа, а при възрастните води до загуба на тегло или до развиването на витаминни дефицити.

В международната медицинска практика това състояние се изразява в отказ да се консумирират определени продукти. Освен това съществува тенденция с времето списъкът им да нараства и диетата се ограничава до няколко храни. Проучванията показват, че приблизително 3% от децата между 8 и 13 години имат разстройство на избирателното хранене.

Състоянието има следните прояви:

  • Страх от задавяне или задушаване при хранене
  • Фобия от определени храни
  • Сензорна чувствителност, напр. избягване на плодове и зеленчуци, на хрупкави храни, на лепкави храни и пр.
  • Липса на интерес към процеса на ядене или към храните, например прекалено бавно похапване, липса на чувство на глад, липса на удоволствие от храната

 

За повече информация се обърнете към нашия диетолог д-р Мария Николова, запазете час за консултация на тел. 02 439 3131

Етикети: , ,