Нефректомия – лечение при рак на бъбрека

Kidney-Cancer-Stages

При рак на бъбрека лечението може да е частична нефректомия и радикална нефректомия, когато туморът е ограничен в рамките на органа и не се е разпространил в други части на тялото. Най-добрата терапия в този случай е хирургичното отстраняване, което гарантира премахване на злокачествения процес и излекуване на пациента. При начални стадии на болестта случаите на около 90% от болните се развиват благоприятно. В последствие животът на хората с един бъбрек е почти идентичен с живота на останалите хора. След ранната следоперативна рехабилитация и при спазване на подходящ дневен режим, правилно хранене, добра организация на работа и почивка качеството им на живот се запазва.

Този вид рак се развива бавно и често не дава оплаквания. Основните симптоми са болка, кръв в урината или опипваща се туморна маса в областта. Профилактичните прегледи са най-добрият начин ракът на бъбреците да бъде открит навреме, в ранен лечим стадий. Това е и причината всяка бъбречна колика да се консултира от специалист и да бъде провеждано ехографско изследване.

Решение за премахване на бъбрека урологът взима след детайлен анализ на редица обстотелства, включително дали туморът е ограничен до бъбрека, дали има повече от един тумор, колко добре функционира другият бъбрек. Изскват се и образни изследвания – обикновено ултразвук и компютърна томография.

В Хил клиник сме усъвършенствани в извършването лапароскопски нефректомии – безкръвен и значително по-щадящ метод от операцията чрез отворен достъп. Правят се няколкомилиметрови отвори, през които в тялото се въвеждат инструменти и оптична техника. Хирургът извършва операцията с по-голяма прецизност, което е от изключителна важност при операции на бъбреците. При конвенционална отворена операция за отстраняване на бъбрек пациентите трябва да лежи в болницата в продължение на 1-3 седмици. Докато след лапароскопска нефректомия, каквато правим в Хил клиник, пациентът е възстановен и се изписва след 2-5 дни. Драстично се снижава и рискът от развиване на усложнения.

Когато се налага радикална нефректомия премахваме целия бъбрек. Много хора живеят само с един функциониращ бъбрек и без усложнения.Нашият клиничен опит и хирургични компетенции гарантират отличен резулат от лечението.

Тясно специализираният ни и много опитен хирургичен екип в състояние да изпълни сложни нефректомии при обстоятелства, при които други смятат, че туморът не може да се премахне и препоръчват отстраняване на целия орган. По време на частичните нефректомии премахваме само туморът, а здравата тъкан остава незасегната.

нефректомия частична

Въпреки по-високата сложност на операцията, благодарение на изключителната опитност на проф. д-р Щолценбург и екипа ни прилагаме частична нефректомия винаги, когато е възможно. Така се запазва оптимално здравата бъбречна тъкан. При нас пациентът може да разчита на всички най-нови медицински, хирургически, технически и други видове експертиза, които съвременната медицина може да предложи.

Освен при рак отстраняване на бъбрека /нефректомия/ се налага и в други случаи като прости бъбречни кисти, вродени аномалии с пластка на уретер и бъбречно легенче или нефункциониращ орган.

За консултация със специалист уролог в Хил клиник: 02 439 3131.

Етикети: , ,