Лапароскопско отстраняване на бъбречно-клетъчен карцином и лечение при карцином на пикочния мехур

Ракът на бъбрека не е често срещано заболяване, но мъжете след 60 години попадат в рискова група, особено ако са пушачи и хипертоници. Заболяването се развива в епителните клетки на бъбречните каналчета и нараства бавно, но неумолимо. Както и при ракът на пикочния мехур и на простатата основен обезпокоителен симптом е кръвта в урината или т.нар. хематурия. Най-често обаче туморите в бъбрека се откриват случайно при рутинно ехографско изследване, без пациентът да е подозирал за раковото образувание.

При доказано наличие на бъбречен карцином се пристъпва към оперативно лечение – хирургично премахване на целия бъбрек, заедно с тумора (лат. Nephrectomia, нефректомия). Понякога, при малки тумори се предпочита парциална резекция, при която се отстранява само туморната формация и се запазва част от органа.

Лапароскопското лечение, което се прилага от екипа на Хил клиник, извършено своевременно води до голям шанс за излекуване на пациента. При начални стадии на болестта случаите на около 90% от болните се развиват благоприятно. Важно за добрия изход е ранното откриване на тумора, което е свързано с извършване на редовни профилактични прегледи и навременно посещение при уролог, при наличие на симптоми.

Консултацията на пациенти с рак на бъбрека е безплатна в Хил клиник при предварително запазване на час по телефона: 02/439 3131.

Ракът на пикочния мехур е онкологично заболяване, което засяга четири пъти повече мъжете отколкото жените, а рисковата възраст е 60-65 години. Най-често първи симптом на  ракът на пикочния мехур е наличието на кръв в урината. Тъй като хематурията не е придружена с болка този признак често се пренебрегва от болния. Друг проблем пред ранното откриване на рака на пикочния мехур е, че понякога количеството кръв е толкова малко, че пациентите не го забелязват (открива се само под микроскоп).

Карцином на пикочния мехур се проявява и със следните симптоми:

–          често уриниране

–          парене и напрежение

–          невъзможност за продължително задържане на урина

Характерът на заболяването е такъв, че симптомите периодично намаляват и дори временно се преустановяват. Това създава у болния фалшивото усещане, че проблемът е отшумял, а всъщност туморът се развива в тялото му. Препоръката на специалистите е при появата на кръв в урината или друг от горепосочените симптоми да се потърси лекарска помощ.

При подозрение за рак на пикочния мехур урологът назначава цистоскопия с NBI и биопсия, които са най-надежните изследвания, доказващи наличие или не на злокачествен процес.

Трябва да се има предвид, че карциномът на пикочния мехур е заболяване, което рецидивира. Туморите на пикочния мехур в голям процент от случаите се дължат на пушенето и фактори на външната среда като работа с химикали (катрани, деривати на анилиновите съединения) и тежки метали. Попадайки в отделителната система, тези вещества дразнят епитела и предизвикват образуване на туморни клетки.

В Хил клиник ракът на пикочния мехур се отстранява чрез ТУР, като се прониква през уретрата. Интервенцията е наложителна и се счита за задължителен подход при този тип заболяване. Тя дава възможност за изготвяне на най-добрия възможен план за лечение от уролога.

Обадете се, за да запазите час за консултация на 02/439 31 31 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.