Здравословно хранене при диабет

Храната и нивата на кръвната захар са пряко свърза­ни. Ако човек е информиран какво съдържа храната, която приема (калориите, въглехидратите, белтъчините и мазнини­те), ще се справи по-лесно с нивата на кръвната захар.

type_2_diabetes_diet1_thumb

При диабет е много важна консултацията с диетолог, който може да помогне да състави най-правилния храните­лен план и в зависимост от състоянието на диабетика да съ­стави индивидуална програмата за изчисляване на: кало­рии, мазнини в грамове, въглехидратите, изчисляване на милиграмите натрий, изчисляване на хранителните единици, промяна на навиците на хранене, посрещане на специфич­ните ви хранителни цели (например, запазване на нисък прием на белтъчини или вегетарианско хранене).

Истината е, че здравословното хранене за един диабе­тик не се различава от здравословното хранене за човек без диабет. Става въпрос за хранене с разнообразни храни и с балансирано количество въглехидрати, белтъчини и маз­нини. Това не означава, че трябва да се откажете от всички видове захари (например млечна захар и др.) или от спе­циални хранения (закуски, обеди или вечери). Най-важно­то при едно здравословно хранене е да се изчисля­ват въглехидратите, мазнините и калориите в об­щия хранителен план за деня.

Най-добрият подход при здравословното хране­не представлява консумирането на разнообразни хра­ни. Това се отнася до всички, независимо дали имат тип 1, 2, или гестационен диабет и дори ако нямат диабет.

Нито една самостоятелна група храни не може да ви достави веществата, от които се нуждае тялото. То се нуждае от трите основни хранителни вещества: белтъчини, въглехидрати, маз­нини, както и от витамини, макро- и микроелементи. Здра­вословните източници на въглехидрати (нишестета и заха­ри) включват зърнени (пълнозърнести) храни, макаронени изделия, хляб, плодове, зеленчуци, бобови храни и млечни продукти. Протеини могат да се намерят в месото, млечните продукти, яйцата и рибата. Освен това зърнените храни, хля­бът, ядките и зеленчуците също съдържат малки количества протеини (белтъчини). Мазнини могат да бъдат открити в ме­сото, млечните продукти, ядките и различните видове мас­ло и олио.

Храните предоставят енергия на тялото ви. Коли­чеството енергия, което те осигуряват, се измерва в кало­рии. Количеството храна, което не се използва от организ­ма за енергия, се складира в тялото под формата на мазни­ни.

Целта е да се постигне баланс между количеството ка­лории, които се приемат, и тези, които изгаря тялото. Въ­глехидратите и протеините доставят приблизително еднак­во количество енергия – по 4 калории на грам. Мазнините обаче осигуряват два пъти повече – по 9 калории на грам.

Д-р Мария Николова – специалист хранене и диететика в Хил клиник

Консултациите при д-р Николова се извършват след предварително записване на час на тел: 02 / 439 31 31.

Етикети: , , ,