Бъбречно-каменна болест

Хил клиник разполага с най-високия клас лазер за разбиване на камъни в пикочните пътища – MegaPulse Holmium Laser

Бъбречно – каменната болест е много разпространен проблем в човешката популация. От нея страдат пациенти както от развити, така и от неразвитите страни – разликата е само в методите на диагностика и лечение. В много случаи тя протича дълго време или въобще е безсимптомна. Често се проявява с брутална болка в хълбока, кръв в урината, температура, повръщане и други общи прояви. Понякога тя дори е обърквана с инфаркт, апендисит, жлъчна колика и други сериозни коремни състояния.

Методите за диагностика обикновено са достъпни и специалистите своевременно поставят диагноза – конкремент, камък в бъбрек, уретер, мехур и дори пикочен канал.

Отдавна първите методи за лечение и отстраняване на камъка са минимално инвазивни, т.е. неоперативни. Само в усложнени случаи, когато не може да се приложи по-щадящо лечение, се преминава към операция.

Лазерното разбиване е минимално инвазивно лечение, което ви позволява да се завърнете вкъщи още същия ден.

Лечението се провежда с помощта на ендоскоп (тръба, която се въвежда в тялото през уринарния тракт) и лазер, създаден с използването на химичния елемент холмий, чиято цел е да достигне до камъка. Малко влакно извива ендоскопа така, че върхът му, който излъчва лазерната енергия, да достигне до камъка. Интензивната светлинна енергия разбива камъка на по-малки камъчета, които биват извадени.

Лазерната енергия не води до увреждане на съседните тъкани, което е голямо предимство пред външното разбиване, при което ударните вълни преминават през всички тъкани и слоеве от кожата на гърба в дълбочина до камъка. Друго голямо предимство е, че при лазера въобще няма ударни вълни, при него енергията, разбиваща камъка, се предава контактно директно от самото оптично влакно.

При апаратите за външно разбиване вълните се насочват в камъка по метод на изчисление, при което никога не може да се предаде енергия само и точно върху камъка, т.е. съществува разсейване – намалява се ефективността на разбиване, удължава се времето за процедурата, допълнително се травмира органът, страдащ от камъка.

Лазерната литотрипсия носи значително по-малък риск от усложнения в сравнение с extracorporeal shock wave lithotripsy (външното разбиване с машина с ударни вълни). Разбиването на камъни с помощта на holmium laser се характеризира с висока степен на успех и минимален риск от усложнения при всички типове камъни.

Разбиването на камъни с помощта на Holmium Laser се характеризира с висока степен на успех и минимален риск от усложнения при всички типове камъни

Разбиването на камъни с помощта на Holmium Laser се характеризира с висока степен на успех и минимален риск от усложнения при всички типове камъни

Най-добрата преценка за подходящия метод на лечение може да бъде направена от специалист-уролог, който ще разгледа целия комплекс от данни и условия, за да бъде решен проблемът безболезнено и напълно.

Предимства:

  • незабавно облекчаване на състоянието
  • в повечето случаи се завръщате вкъщи още същия ден
  • бързо възстановяване
  • минимизиране на усложненията
  • ефективност при всички видове камъни
  • над 95% успех при лечението
Етикети: , , ,