Рискови фактори за поява на рак на пикочния мехур

Ракът на пикочния мехур е заболяване, което има „предпочитание“ към силния пол в напреднала възраст. Установено е статистически, че преобладаващата част от засегнатите са мъже над 60 годишна възраст. Другите рискови фактори освен възрастта и пола са:

  • тютюнопушенето
  •  работа с органични химикали, оцветители, анилинови бои и дизелови изпарения
  • хронични инфекции на пикочния мехур
  • камъни в пикочния мехур
  • генетична предпоставеност – фамилна анамнеза за рак на пикочния мехур

Докато предпоставките като възраст и пол не могат да се избегнат, начинът на живот може да има превантивна роля. Знае се, че редовна консумация храни, съдържащи хранителни каротеноиди като бета-криптоксантин, алфа / бета-каротин, лутеин и зеаксантин, витамин Е, селен намаляват риска от развитие на този вид карцином. Полезни са също киселото мляко, сушените плодове, кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, зеле, и карфиол. Изследване на Университета на Мисури, Харвард TH Chan School of Public Health и Brigham and Women Hospital в САЩ показва, че при повишаване приема на плодове рискът от тумори на пикочния мехур се редуцира с 16%.

Показателен симптом за рак на пикочния мехур е кръвта в урината. Дори да забележите кръв само еднократно, не се успокоявайте, че няма проблем, а спешно посетете уролог.

Свържете се със специалистите в Хил клиник на тел. 02 439 3131.

Етикети: , ,