Висок PSA. Какво да направя?

PSA е белтък, който се произвежда от простатата и е важна част от семенната течност. Чрез лабораторно изследване количество от него може да се открие в кръвта.  Нивото на nростатно-cпецифичния aнтиген (PSA) се използва при скрининга за рак на простатата.

Важно е обаче да се знае, че високите стойности на този белтък се наблюдават не само при простатен карцином. Нивото може да се повиши и по други причини, например при възпаление или нарастване (хипертрофия) на жлезата. Затова да се следи единствено по лабораторен път за стойностите на PSA, без да се провежда преглед и консултация от уролог, не е добра идея. Не бива да се счита, че при нива над нормата на простатно-специфичния антиген автоматично говорим за онкологично заболяване. Много често в практиката ни мъже с големи аденоми (доброкачествено увеличение) на простатната жлеза имат завишен ПСА. Случва се скоро след извършване на ректално изследване на простатата или друг вид инструментално третиране в областта да се наблюдават високи нива на PSA.

Разбира се в никакъв случай не бива да се пренебрегват резултатите от изследване на туморния маркер и нива над 4 нг/мл. Те трябва да се интерпретират от специалист уролог, а при необходимост и да се пристъпи към допълнителни изследвания, които да уточнят диагнозата. Изследването се ползва широко, за ранно установяване и радикално лечение на простатния карцином в световен мащаб.

Уролозите на Хил клиник са на разположение за консултация, ако имате допълнителни въпроси относно състоянието на простатната жлеза и резултати от кръвен анализ на простатно-специфичния антиген (ПСА). Свържете се с нас на 02 439 3131.

 

 

 

Етикети: ,