Кръв в урината! Какво трябва да предприемете?

Наличието на кръв в урината изисква незабавна консултация с уролог. Симптомът може да се дължи на няколко причини, но препоръчваме да не поставяте диагнозата си само въз основа на информация от интернет.

267640-blood-clots

 

Непременно се обърнете към уролог. В Хил клиник опитните специалисти ще могат да дадат медицински обоснован отговор при този симптом. Урината се оцветява в червено при наличие на повече от 1ml кръв в 1l урина. Обадете се на 02 439 3131, за да запишете час за консултация.

 

Много са причините които могат да предизвикат кръв в урината. Те могат да бъдат разделени на:
  • най-честа причина за макроскопска, безболкова кръв в урината са туморите на пикочния мехур, които диагностицирани навреме, могат да бъдат успешно излекувани
  • причини извън пикочо-отделителната система (вродени заболявания на кървосъсирването, хемофилия, левкемия, използване на медикаменти които намаляват съсирваемоста на кръвта /хепарин, синтром/, травми.
  • заболявания и състояния на пикочо-отделителната система. Често се наблюдава при уролитиаза (камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур), уголемената простатна жлеза, инфекции на долните пикочни пътища, кисти на бъбреците, гломерулонефрити. При тези стъстояния и заболявания по-често се наблюдава, микроскопска хематурия /няколко или множество еритроцити в урината при изследване на урина/, или кръв примесена с урина. При тези заболявания по-често има и затруднено уриниране, парене и болки при уриниране, болки в поясната област.

 

При неопластичните заболявания (тумори) на пикочо-отделителната система, кръв в урината се наблюдава с просто невъоръжено око (макроскопска). Тя е ясна, тъмно или светло червена със или без наличие на съсиреци. Тя още е безболкова (без болка при уриниране). Тази находка е алармираща за неопластични заболявания на пикочо-отделителната система и ни задължава да направим необходими изследвания за да потвърдим или изключим такива. Обичайно причина за макроскопска, безболкова кръв в урината са туморите на пикочния мехур. Друга по-рядка причина са туморите на бъбрека.

 

Когато забележите кръв в урината, но не изпитвате болка или парене състоянието може да се дължи на тумор в бъбрека, в пикочния мехур или пикочните пътища.

Ракът на пикочния мехур се нарежда на четвърто място по честота – след карцинома на простата, белият дроб и дебелото черво. Хематурията в този случай е без болка и изисква спешно да се обърнете към специалист. Кървенето е единствен симптом на този вид рак, който засяга най-често мъже в напреднала възраст.

Туморите на пикочния мехур в над 95 % са злокачествени и много често рецидивираат (след месеци или година/и се появяват отново на същото или на друго място в пикочния мехур). Най-често произхождат от епитела, покриващ пикочния мехур отвътре. Ако се открият в по-ранен стадий могат да бъдат излекувани успешно с помоща на трансуретрална (“безкръвна”, през пикочния канал) оперативна интервенция без да се налага отстраняване на пикочния мехур.

От ключово значение за успешното лечение на рака на пикочния мехур е наличието на модерна техника за откриването му в ранен стадий и опита на специалистите. За уникалния NBI метод, който прилагаме в Хил клиник прочетете повече тук. Прогнозата за пациентите зависи от характера на туморите и стадия на заболяването.

Важно е да обобщим, че при кръв в урината не бива да отлагате консултацията със специалист уролог, който да уточни по съответния протокол с необходимите изследвания.

02 439 3131, Хил клиник

 

Етикети: ,