Нужна ли е детоксикацията?

842967_282396745220709_563807439_o

Разговор с д-р Мария Николова, специалист хранене и диететика в Хил клиник за детоксикацията

 

 

 

– Детоксикацията е тема, която вълнува мнозина. Какво представлява и има ли медицински доказателства за ефекта й?

Детоксикацията е физиологичен или лекарствено опосредстван процес на отстраняването на токсични вещества от организма. Съществуват различни типове детоксикация – алкохолна, медикаментозна, метаболитна. Има различни форми на пречистване, предлагани от алтернативната медицина, като детоксикиращи диети. В медицината детоксикация се реализира посредством употреба на антидоти, диализа, хелатотерапия, форсирана диуреза, прилагането на хепатопротективни агенти и пр. От гледна точка на диетотерапията и прилагането на детоксикиращи диети са налице крайно противоположни и изключващи се становища  сред експертите. Част от специалистите смятат детоксикацията за пълна загуба на време и пари, като смятат, че няма реални ползи от прилагането й, а други ревностно защитават различни форми на детоксикация на организма. Описани са разнообразни подходи за детоксикация – билкови екстракти, трудно изпълними диети, контрастни душове, гладолечение, прием на дестилирана вода, високи дози загрято масло, електрически и електромагнитни въздействия  и пр. Обичайно се цели елиминиране на натрупани токсини в черния дроб или бъбреците, без обаче да са точно дефинирани от науката,  кои са натрупаните токсини. Няма утвърдени алгоритми за провеждането на различните алтернативни детоксикиращи терапии, нито доказателства за ефектите и елиминирането на токсините от таргетните органи след провеждането на различните алтернативни терапии.

– А как гледате Вие лично на идеята за детокс? 

Моето мнение по отношение различните форми на детоксикация е някъде по средата. Ако човек се храни разнообразно, балансирано, има правилен режим на хранене и не преяжда системно с храни, които поддържат проинфламаторен статус (хронично възпаление) в организъма, не би имал нужда от периодично и системно пречистване (детоксикация). Понастоящем хроничното възпаление се асоциира с всички социално-значими заболявания: затлъстяване, захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и пр. За съжаление, съвременният човек прекалява с храни, богати на въглехидрати  – нишесте и прости захари: глюкозо-фруктозен сироп, фруктозен сироп; нездравословни мазнини- транс-мастни киселини, пържени храни и храни приготвени при много високи температури, които са богат източник на крайни продукти на гликирането (AGEs), които ускоряват стареенето; пакетираните храни, всички форми на сладки безалкохолни напитки, които са богати на глюкозо-фруктозен сироп, различни оцветители и консерванти. Този нездравословен модел на хранене, съчетан и с еднократно вечерно хранене, натоварва стомашно чревния тракт и хронично интоксикира организма. Разбира се, кагато се работи с конкретния пациент и подходът трябва да е строго индивидуализиран и съобразен с конкретния начин на хранене. Като специалист непременно се съобразявам и с придружаващи заболявания, работна среда, място на живот (град/село), вредни навици (консумация на алкохол, тютюнопушене) и пр.

 

 dermatologist

 

– Как разбираме дали имаме нужда от детоксикация? Какви са симптомите?

 

Симптомите са изключително неспецифични и обичайно не им се обръща внимание – хронична умора, главоболие, лошо настроение, липса на концентрация, нарушен сън (особено при вечерно преяждане), редица гастро-интестинални оплаквания: лошо храносмилане, подут корем, киселини, запек, задръжка на вода, оточност, лош тен, торбички под очите, влошен имунитет и чести боледувания са само част от проявите от диета, изградена основно от провъзпалителни храни. Този еднообразен и нездравословен модел на хранене провокира и нашата имунна система с изграждане на различни типове антитела срещу определен вид храни, например от типа на IgG, които стоят в основата на развитието на редица хранителни нетолеранси. Проявите на хранителнителна непоносимост са изключително сходни с проявите на интоксикиране на организма при една провъзпалителна диета. Добре е да се диагностицират хранителнителнителните непоносимости с подходящи тестове и да се разработи индивидуализирана елиминационна диета при тези пациенти, съобразена и с тежестта на проявената хранителна нетолерантност.

Фруктово-овощная-пища

– Бихте ли ориентирали практически как човек да подходи към детоксикацията, ако е решил да я направи?

Аз бих препоръчала на първо място разнообразно и здравословно хранене, съчетано с 4-5 кратен режим на хранене и избор на храни с противовъзпалителен потенциал. Препоръчвам следния продуктов набор: храни източници на висококачествен протеин, като този в рибата, морските дарове, птичето месо и месо без видими мазнини; въглехидрати с нисък гликемичен индекс, включително цветни пресни плодове и зеленчуци,  пълнозърнести зърнени храни, сурови ядки, бобови храни; здравословни мазнини, като тези, които се съдържат в сьомга, камбала , сардина , херинга, аншоа, а така също и в ядки , семена и зехтина. Задължителен е приемът на 8-10 чаши чиста изворна вода на ден и източници на антиоксиданти – витамини А,Е,С, както и храни и напитки богати на редица биологични активни вещества с антиоксидантен потенциал, като суперплодовете, зеления чай, зеленчуците от семейство кръстоцветни, като зеле, броколи, чесън, лук, праз-лук, праз, шалот.

Чесънът съдържа специално съединение, известно като алицин, което намалява риска от атеросклероза, има антимикотично и антибактериално действие. Ежедневно се препоръчва прием на поне 25-30 грама фибри: разтворими(пектин) и неразтворими(целулоза), за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт и метаболитните ефекти на разтворимите фибри, част от които са с пребиотичен ефект и служат за запазване „популацията“ от „добрите“ пробитични микроорганизми.

Има редица проучвания за ефектите на отделни храни или биологичноактивни вещества по отношение на техния антиоксидантен, противовъзпалителен, отводняващ и детоксикиращ ефект.

Например червените боровинки са богати на водноразтворими полифенолни антиоксиданти. Тиквата е източник на антиоксиданта провитамин А. Джиндифилът е с противовъзпалителни и анти-ейджинг свойства. Куркумата и активната й субстанция куркумин са с хепатопротективен и противовъзпалителен ефект, подобен на този на алфа-липоевата киселина. Канелата подобрява когнитивната функция на мозъка, включително внимание, памет и зрително-моторна скорост . Канелата също стимулира инсулиновите рецептори и потиска ензима, който ги деактивира , като по този начин увеличава способността на клетките да използват глюкоза. Кресонът е ефективен диуретик и увеличава отделянето на урина и процесите на детоксикация.

 

Етикети: , ,