Увеличена простата (ДПХ)

Простатата е орган с размерите на кестен и е разположена под пикочния мехур, близко крайната част на дебелото черво (ректума). Простатната жлеза обгръща уретрата (каналът, който отвежда урината от пикочния мехур извън тялото). 

Като част от половата система простатната жлеза претърпява възрастови промени. Увеличената простата е състояние, типично за мъжете в напреднала възраст. Без да носи пряка опасност за живота то създава много неудобства в ежедневието, нарушава добрия сън и оказва негативно влияние върху качеството на живот. Нарастналата тъка на жлезата затруднява уринирането, защото притиска уретрата. Лечението на това състояние изисква уретрата да се освободи, което става по няколко метода, като препоръчивания от уролозите на Хил клиник е безкръвно отстраняване със Зелен лазер.

Кога започват промените?

Мъжът след 50 трябва да следи внимателно за промени в начина на уриниране. Това е основният показател за започващи проблеми с простатната жлеза. Те могат да засягат както позивите /честота, спешност, нощни ставания/, така и мощта на струята /труден старт на уринирането, капки, вяла, неописваща парабола струя и др./, а също така и да причинят кръв в спермата или урината.

В тежките стадии на заболяването ДПХ пречи на пълното изпразване на пикочния мехур, където се задържа известно количество остатъчна урина. С течение на времето това може да доведе до образуване на камъни или хидронефроза /разширение на бъбрека/, както и други функционални увреди.

 

За консултация с наш уролог запишете час по телефона 02 439 3131

 

Етикети: , , ,