Лапароскопски операции за лечение на рак на простатата

Хил клиник осъществява високотехнологични безкръвни операции при всички урологични заболявания

За да вашата безопасност и да се чувствате спокойни при просещението си в клиниката изработихме специален протокол и прилагаме антипандемични мерки, които може да видите в детайли тук.

След като векове наред за лечението на по-тежките заболявания се практикуваха отворените операции, днес медицината стъпва на нов път – лапароскопска хирургия.

В света на всеки 3 минути един човек умира от рак на простатата. Коварното заболяване протича без болка и симптоми и засяга голям брой мъже на зряла възраст. Заболяването е 100% лечимо, ако се открие навреме.

Какво е лапароскопска хирургия?

Основна особеност на този вид хирургия е, че оперативната намеса се извършва почти без разрези. Работи се със специална оптична техника – лапароскоп с прикрепена към него видеотехнология. Посредством 4-5 неголеми канала през коремната стена, всеки с размер 5-10 мм в диаметър, се достига до органа.

Предимствата на лапароскопския метод пред традиционната отворена хирургия са категорични:

 • намалена травматичност и усещане за болка: методът е наречен „безкръвен“, защото по време на операцията се губи много по-малко кръв, което означава и по-малко болка
 • минимална инвазивност: вместо широк разрез на коремната стена (от 7 до 30 см дължина) се извършват 3-5 микроскопични разреза от 0,5 до 1 см
 • перфектна визуализация: използва се специално видеооборудване с възможност за многократно увеличаване на изображението на мястото, където се работи,  което е особено важно при отстраняване на тумор
 • значително намален риск от усложнения и инфекции: болничният престой е съкратен до 1-3 дни, усложненията са сведени до минимум
 • бързо възстановяване: пациентът се възстановява бързо и лесно се завръща към обичайния си начин на живот
 • отличен резултат

Лапароскопията като метод за диагностика

Лапароскопска операция

Лапароскопска операция

Днес лапароскопският метод се разглежда не само като метод за лечение, но и за диагностика. Точността при поставяне на диагноза при него достига почти 100%. Това позволява:

 • да се избегнат отворените диагностични операции
 • да се провежда диференциална диагностика, което подпомага достигането до точна диагноза
 • да се вземе по щадящ за пациента начин патологичен материал за по-нататъшни изследвания

Лапароскопията като метод за лечение в урологията

При по-голямата част от тези операции в урологията не се отваря коремната кухина–  те се извършват извън нея, което позволява на пациентите да се възстановяват по-бързо и да се приберат вкъщи. Следоперативният болничен престой е различен – от 2-3 дни до 5-6 дни в зависимост от вида на операцията, нейния обем и органа, който се работи, което е значително по-малко от класическата хирургия.

По лапароскопски път в Хил клиник могат да се извършват почти всички видове операции в урологията:

 • върху бъбрек и легенче
 • върху уретер – каналчето, по което урината се пренася от бъбрека до пикочния мехур
 • върху пикочния мехур
 • при доброкачествени и злокачествени заболявания на пикочно-половата система при мъже и при жени
 • при рак на простатата

Затова препоръчваме годишен профилактичен преглед на всеки мъж, навършил 50.

Лапароскопски операции на злокачествени образувания в Хил клиник се извършват с професионалната експертиза на проф. Щолценбург – създател на иновативни техники за безкръвно и роботизирано лечение на тумори на простата, бъбреци, пикочен мехур и уретер и завеждащ отделение Урология в университетската болница в Лайпциг (Германия).

Той е завеждащ отделение Урология в университетската болница в Лайпциг (Германия), с 10-годишна лапароскопска практика и над 3000 операции. Освен при рак на простатата, лапароскопската хирургия намира приложение и при бъбречни тумори, рак на пикочния мехур и уретер, кисти.

_MG_9578

 

Лапароскопията като достъп и оперативна техника успешно се комбинира с лазерната хирургия.

 

Това дава още по-голямо предимство по отношение на липсата на кървене, следоперативния период и цялостния резултат от намесата. Именно защото е щадяща, тази намеса е подходяща при по-рискови пациенти с други хронични заболявания, както и при такива, които желаят да сведат оперативния и следоперативен риск до минимум.

Обадете се, за да запазите час за консултация на 02/439 31 31 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.