Болест на Пейрони

Болестта на Пейрони или индурацио пенис пластика (plastic induration of the penis) за първи път се описва в медицинската литература през 1742 г. и днес е добре позната патология, засягаща предимно мъжете в зряла възраст. Пациентите се оплакват от болезнена или слаба ерекция, изкривяване на половия член дори до степен да не може да се осъществи сексуален акт. Липсва дисфомфорт, когато пенисът не е еректирал. Заболяването касае съединителната тъкан и се предизвиква от образуването на фибрози (плаки). Този вид нарушение на анатомията на члена причинява еректилна дисфункция.

Счита се, че част от причините за развитие на заболяването са диабет, автоимунен отговор, но най-често е резултат от механични травми.

пейрони ехография

Диагностиката се извършва от специалист-уролог и първоначално е достатъчен само клиничен преглед, а в последствие може да включва ехографско, рентгеново или микроскопско изследване.

Въпреки ограничените методи за медикаментозно лечение на състоянието, то значително се подобрява с поставянето на пенилен имплант.

Мъжките полови органи се различават по размер и форма, но прогресивното изкривяване на пениса или получаване на осезаеми вдъбнатини или уплътнения е причина да се консултирате със специалист. Попитайте за удобен час за преглед на 02 439 3131.