Лечение при стриктура на уретрата

doctorС термина стриктура на уретрата се обозначава анатомично (вродено или придобито) стеснение на пикочния канал. Състоянието се открива сред 1-2% от възрастните мъже и 0,5-1% от жените.

Процесът започва с увреждане на лигавицата на пикочния канал, нарушаване на цялостта на тъканите и последващо стеснение.

Оплакванията на пациентите, при които се установява стеснение на пикочния канал, варират от лек дискомфорт при уриниране до невъзможност за уриниране.

Основните причини са: травми в половата област, уроинфекции, трансуретрални манипулации (като операция на простатата, продължителна употреба на катетър, инструментални изследвания на пикочния канал), злокачествен процес.

Най-разпространените симптоми са: слаба струя по време на уриниране, напрежение, разпръскване на урината, чувство за непълно освобождаване на пикочния мехур.

При тежките случаи урината се извежда под формата на тънка струйка или дори на капки, актът на уриниране е дълъг и продължителен, като е възможно и напълно блокиране на оттичането на урина. В тази ситуация е препоръчително неотложно да се консултирате с уролог, тъй като тези уринарни нарушения съпътстват и други заболявания на пикочно-половата система.

В Хил клиник вече се прилага ефективно лечение при стриктура на уретрата – уретропластика. Чрез тази съвременна пластична и реконструктивна техника увреденият участък от уретрата се замества със здрави тъкани. По този начин се коригира стеснението на пикочния канал, възстановява се нормалната му проходимост и се нормализира уринирането.

Обадете се, за да запазите час за консултация на 02/439 31 31 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.